Citat:
Īn prealabil postat de konijiro
Unde? Sa le vad si eu. Renumite conform carui standard?
Ca nimanui? Esti sigur? 100%? Hai sa le luam pe rand:
- tara - da, avem munti, dar nu cei mai falnici, la asta ne bat austriecii, elvetienii si italienii. Avem mare, dar nu foarte atractiva, la asta ne bat multe alte tari (pe partea de peisaj marin) si chiar si bulgarii (la modul in care folosim ceea ce avem)
Daca e sa vorbim de un loc unic in Europa, ala ar fi Delta Dunarii, pe care o impartim cu ucrainienii. Si asa de patrioti suntem, ca nu stim cum sa braconam/furam mai mult de acolo.
- limba - coborata din latina vulgara, amestecata cu limbi slave (in cea mai mare parte bulgara). Ce vezi tu unic aici?
- cultura populara - departe de a fi unica, e in mare parte impartasita de bulgari (la sudul Romaniei), si puternic influentata de sasi si unguri in Transilvania. Deci, ce e unic?
E trist cand vad mesaje din astea, reminiscente ale educatiei de pe vremea comunismului, cand noi eram prezentati drept cei mai tari dintre tari, si cei mai drepti dintre drepti.
Istoric vorbind, am fost un popor mediocru. La fel suntem si in prezent. Si nu avem identitate, de-aia ne refugiem ba in ortodoxie (care e, vezi Doamne, veche de 2000 de ani), ba in dacii si romanii de demult.
|
Este si mai trist cand vad mesaje ca al dumneavoastra. Am spus si Laurei, noi nu ne iubim tara pt ca este cea mai cea... pt cultura ori limba de calitate supr-ultra-extra ci pentru ca este a noastra si noi suntem ai ei. Asa cum un copilas isi iubeste mama, chiar urata si mediocra, ori cu influiente straine. Isi iubeste familia, casa, curtea in care a crescut, chiar urate si sarace.
Nu sunteti singurul care vedeti mediocritatea acestor locuri (de altfel pitoresti...) sau acestei culturi, limbi sau oameni. Cu totii vedem dar unii din noi continua sa le iubeasca iar altii sa se rusineze de locurile natale si sa le denigreze pe toate drumurile, cu toate ocaziile.
Sta in puterea noastra sa schimbam ceva in tara asta, dar daca nu o iubim ne limitam la a ne vaicarii cat de naspa este aici.