Citat:
În prealabil postat de penticostalul
Faceti o confuzie. In nici un caz anabaptistii nu "neaga total necesitatea Botezului".
|
Da, imi cer scuze, era vorba doar de o anumita ramura derivata din anabaptism _ am uitat cum se numeste, am citit cam de mult despre problema. Voi cauta cartea si voi da referinta precisa.
Citat:
În prealabil postat de penticostalul
Haideti sa facem o distinctie clara intre categorii:
1. Nou-nascutii
2. Retardatii
3. Adultii nu care au auzit Evanghelia
4. Adultii care au auzit Evanghelia.
Ioan 2:2 ne reveleaza ca Jertfa lui Hristos este suficienta pentru toate aceste categorii. Vor fi pedepsiti doar cei care au respins-o.
Primele doua categorii nu vor fi pedepsite pentru ca nu au avut discernamant pentru a accepta sau pentru a respinge Evanghelia.
Categoria a treia si a patra va fi judecata corespunzator cu accesul la informatie pe care l-a avut fiecare individ.
Voi zabovi un pic asupra categoriei a treia.
1. Dumnezeu este drept, El nu va judeca oamenii dupa un standard pe care ei nu il au.
In Romani 2:11-15 se face referire la iudei si neamuri. La cei care au primit legea si o cunosc si la cei care nu cunosc Legea. Dumnezeu nu ii va judeca pe ne-evrei pe baza legii iudeilor.
2. Orice om de pe suprafata globului are anumite informatii despre Dumnezeu.
Romani 1:18-20 afirma ca Dumnezeu se descopera fiecarui om prin creatia Sa si prin constiinta.
3. Daca cineva este dornic sa raspunda pozitiv la putina informatie pe care o are despre Dumnezeu, Dumnezeu se obliga prin Cuvantul Sau sa-i comunice restul informatiei de care are nevoie pentru a fi mantuit.
Dumnezeu este un Dumnezeu care cauta. El nu l-a trimis pe Fiul Sau in lume ca solutie pentru pacatele omenirii pentru ca apoi sa ascunda de oameni informatia. 1 Timotei 2:4 - (Dumnezeu, Mântuitorul nostru) voiește ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină.
Pildele lui Solomon 8:17 si Ieremia 29:13 afirma clar ca cei care il cauta pe Dumnezeu il vor gasi. Dumnezeu va da oamenilor informatia de care ei au nevoie daca vor raspunde pozitiv la ceea ce ei stiu deja despre El.
Cum?
a) In primul rand prin oamenii lui Dumnezeu.
De aceea Hristos a trimis ucenicii sai in toata lumea sa binevesteasca. De aceea este necesar ca si noi astazi sa mergem in toata lumea islamica, budista sau animista: pentru a impartasi evanghelia celor ce raspund pozitiv lui Dumnezeu.
b) In al doilea rand Dumnezeu se foloseste de miracole: vise, vedenii, vindecari, intamplari speciale.
Eu am cunoscut personal musulmani care L-au visat pe Isus (Isa Mesih) si s-au crestinat. Un alt fost musulman prieten a urmarit la un post TV o dezbatere crestin-musulman si a fost uluit sa inteleaga ca Dumnezeu este un Tata iubitor. L-a cautat pe Dumnezeu si abia dupa ani a gasit o biserica crestina.
Exemplele de acest fel sunt multe, foarte multe.
Sunt si in Biblie: un famen etiopian nu intelege dar cauta. Dumnezeu il trimite pe Filip la el. Un sutas roman cauta, se roaga, face milostenii. Dumnezeu il trimite pe Petru la el pentru a-i dezvalui informatia completa.
NU am afirmat in postarea mea anterioara ca toata lumea e mantuita datorita Jertfei lui Hristos ci ca Jerfa lui Hristos este suficienta pentru intreaga omenire. Oamenii care resping evanghelia vor fi pedepsiti pentru ca au respins solutia lui Dumnezeu pentru pacatele lor.
Retardatii mintal si nou-nascutii nu au respins nimic si NU vor fi pedepsiti. Pentru ca Dumnezeu este drept.
|
Fraza de la 1 Ioan 2,2 nu face trimitere la nici un fel de distinctii. Cand ati folosit-o ca argument prima data, nu v-ati referit la distinctii, ci ati folosit-o ca argument universal.
Dar unde scrie totusi in Noul Testament ca daca anumite categorii de oameni NU au respins credinta in Hristos si evanghelia, din anumite considerente, ei vor intra in imparatia lui Dumnezeu ?
Ortodoxia sustine si ea ca pruncii nebotezati (si aici pot fi inclusi si retardatii mintal ramasi nebotezati) NU vor fi pedepsiti.
Dar vi se pare ca eu am vorbit undeva de pedeapsa si de rasplatire ??
Dupa cum v-am atras atentia, dvs. ati pus problema in termeni juridici _ pedeapsa, raspalata, categorii de oameni cu diverse incadrari juridice. Eu sper ca nu am facut acest lucru.
Eu am facut referire la despre accesul in imparatia lui Dumnezeu si despre imbracarea in Hristos, pentru ca de fapt Sfanta Scriptura despre aceasta vorbeste cand se refera la Botez.
Prunci si retardatii mintal care raman nebotezati NU vor fi pedepsiti, adica nu vor avea de suferit chinul iadului. Aceasta nu e concluzia mea logica, ci este invatatura Bisericii.
Dar nici nu vor avea acces in imparatia cerurilor, fiindca Hristos a conditionat acest acces de Botez. Ca pentru unii (cei mai multi) Botezul NU e doar suficient ca sa intre in imparatie, este iarasi adevarat. Dar Botezul este absolut necesar pentru toti, daca se vrea intrarea lor in imparatia lui Dumnezeu !
Dvs. negati necesitatea Botezului ? Daca da, nu pe mine ma contraziceti...