[quote=penticostalul;371021]Întrebare: Te lepezi de toți mai marii eresurilor, și împreună și împreună cu aceia și de adunarea, obiceiurile și de toți învățătorii lor, și ca pre niște protivnici sfintei Biserici a răsăritului, îi blestemi pe ei?
Răspuns: Mă lepăd, și îi blestem pe ei.
Este vorba despre oameni.
In cazul in care eu as dori sa trec in Biserica Ortodoxa va trebui mai intai sa-mi blestem copiii, parintii si prietenii pe care ii am in Biserica Penticostala. Nu as vrea sa insist pe aceasta tema delicata.
Mi-am exprimat deja punctul de vedere: ar trebui lucrat putin la text.
QUOTE]
Ar trebui intr-adevar lucrat putin la text.
Imi dati voie sa intreb intai cum se lucreaza la un alt text? Sa zicem de ex. 1Corinteni 5.
Ce inteleg neoprotestantii din cuvintele apostolului Pavel atunci cand le zice in legatura cu un incestuos: „pe unul ca acesta să-l dați Satanei spre pieirea trupului, pentru ca sufletul să se mântuiască în ziua Domnului Iisus” ?
Intrebarea este: se refera apostolul la oameni sau nu? ( lasam felul pacatului la o parte). Daca ati fi trait pe vremea apostolului Pavel si ati fi fost un cetatean din Corint, eventual ruda cu incestuosul, ce ati fi facut?
Dar din cuvintele aceluiasi apostol Pavel din 1 Timotei 1-20?
„Când am plecat în Macedonia te-am îndemnat să rămâi în Efes ca să le poruncești unora să nu învețe învățături străine .... Pe aceasta (credinta si constiinta buna) lepădând-o unii, și-au pierdut credința ; între ei sunt Imeneu și Alexandru, pe care i-am dat Satanei ca să se'nvețe să nu blasfemieze".
Ce intelegi tu ca a facut Apostolul Pavel cand zice ca i-a dat satanei pe Imeneu si Alexandru?
Sau la ce se refera in Galateni 1,9 cand zice „anatema sa fie”?
„Dacă cineva vă propovăduiește altceva decât ceea ce ați primit, anatema să fie”
Se refera sau nu la oameni?
Daca n-ai stiut, semantic vorbind, expresia „a da satanei”, adica „a anatemiza”, „a blestema” inseamna a exclude temporar, a excomunica pt. o vreme.
Sensul propriu al cuvantului „anathema”, in greca veche, desemneaza ceva care a fost separat spre a fi ridicat mai tarziu. Cuvantul este compus din "ana" - o prepozitie ce indica o miscare ascendenta -, respectiv "thema" – parte separata.
Adica a exclude in sensul de a separa ceva stricat, putred pentru a nu se strica si celelalte parti. Daca e un mar stricat intr-un cos cu mere, trebuie scos afara pt. a nu se strica toate merele.
Cel anatemizat e exclus pedagogic pt. o vreme, rastimp in care sa se roage, sa se roagea , sa se gandeasca , sa se gandeasca si iar sa se gandeasca si iar sa se roage pt. ca in cele din urma, daca se va ruga SINCER lui Hristos
sa-si doreasca singur si de buna sa nu ramana in afara Bisericii lui Hristos.
E preferabil sa fie cineva exclus provizoriu in aceasta viata pt. ca in acest rastimp sa-i pice fisa ca e in inselare, decat cand va fi prea tarziu.
Mantuitorul ne-a spus niste cuvinte care pe multi trebuie sa ne puna pe ganduri. El a zis printre altele : In ziua aceea a judecatii multi Imi vor zice : "Doamne, Doamne ! Oare nu in numele Tau am proorocit, si nu in numele Tau am scos demoni si n-am facut noi atatea minuni in numele Tau ? Se vor apara oamenii. Si atunci Hristos le va zice : Niciodata nu v-am cunoscut pe voi ! Departati-va de la Mine, blestematilor, voi, cei ce lucrati faradelegea (Matei 7, 22-23).
Cumplit raspuns ! Naucitoare cuvinte! Devastatoare! Sa credem ca vestim evanghelia in numele lui Hristos dar de fapt sa fim in inselare iar la Judecata, Hristos sa ne zica: „niciodata nu v-am cunoscut pe voi! Departati-va de la Mine blestematilor!” Incredibil!
Observatie importanta: Hristos nu se refera aici la oameni imorali si pacatosi, ci la oameni care au fost preocupati sa propovaduiasca Evanghelia Lui, oameni care au crezut ca i-au scos pe demoni cu puterea lui Hristos, cand de fapt nu a fost asa.
Nu sunt oare excluderile, excomunicarile, anatemele, nu sunt oare toate acestea avertismente si semnale de alarma ? Ce preferam? sa ramanem in Biserica lui Hristos din care absolut sigur nu lipseste Maica Domnului sau sa ramanem intr-o adunare in care Maica Domnului e absenta dar ne amagim ca e Hristos acolo?
Cine Il cunoaste pe Hristos, o cunoaste si pe Maica Domnului in duh.
Cine sunt aceia care sunt convinsi acum ca scot demoni in numele Lui si carora Hristos le va zice la Judecata „duceti-va de la Mine blestematilor! Niciodata nu v-am cunoscut pe voi”, desi voi ziceti ca in numele Meu ati scos demoni?
Dintre cei care au scos demoni in numele Lui, pe cine va cunoaste si pe cine nu va cunoaste Hristos la Judecata? Ii va cunoaste pe cei ce vor s-o cunoasca si pe Maica Domnului (daca desigur au respectat toate criteriile de mantuire)?
Dar pe cei ce nu vor s-o cunoasca si pe Maica Domnului, minunile Ei si facerile Ei de bine? Oare acelora ce le va zice? Veniti la Mine binecuvantatilor, ca desi nu ati vrut s-o cunoasteti si pe Maica Mea, voi ai Mei sunteti ca doar in numele Meu ati scos demoni si ati facut atatea fapte bune.
Cum ne dam seama cine sunt cei ce acum Il propovaduiesc pe Hristos si scot demoni in Numele Lui, dar totusi la Judecata, Hristos le va zice: „nu va cunosc, departati-va de la Mine blestematilor?”
|