Citat:
Tu poți crede în valorile transcendente și fără religie, însă numai dacă ești un idealist.
|
Valorile respective nu sunt transcendente, si nu au caracter mistic. Sunt explicabile stiintific. Ca tu vrei sa le dai un sens aditional, asta e alta problema.
Si nu, nu e vorba de idealism, ci de realism.
Citat:
Or, dacă mergi până la capăt în căutarea asta a sensului iubirii în lume, să zicem, nu vei putea respinge adevărurile revelate. De fapt, mi se pare că nici nu le respingi, și că ceea ce te deranjează este manifestarea în lume a religiei.
Sau ești în dezacord cu faptul că religia vorbește despre un Dumnezeu personal, care este Iubire și Adevăr. Poți crede în iubire, însă nu într-un Dumnezeu al iubirii.
|
Iubirea nu e valoare crestina. A existat inainte de crestinism, si va exista si dupa. Nu e nimic "revelat" acolo. Ca religia (oricare ar fi ea) isi atribuie roluri pe care de fapt nu le are, asta nu e nimic nou.
Dumnezeul crestin nu e Iubire (vezi VT), si nu e nici Adevar (vezi Biblia, care se dovedeste pe zi ce trece doar o colectie de mituri).
Citat:
În ce mă privește, cred că de la noi, ca oameni, nu poate veni decât o căutare a Iubirii; suntem niște receptacule. Dacă suntem cu inima deschisă putem primi și în inimă revelația biblică (în special evanghelică). Și numai atunci se va deschide în noi un orizont infinit de iubire și cunoaștere. Altfel, rămânem limitați, cel mult într-o căutare perpetuă, dar insuficientă mereu.
|
Din nou, iubirea nu are nici in clin nici in maneca cu religia, e o valoare independenta. Cat despre cunoasterea adusa de biblie, cartea respectiva e mai degraba o frana in fata cunoasterii.
Si nu ti se pare normal ca Guvernul sa dea bani pe infrastructura? Sau in opinia ta, bisericile fac si ele parte din infrastructura?