@konijiro Sa stii ca sunt si romani care sunt mandri cu istoria lor si cu conducatorii care au fost.Sunt romani care iubesc tara asa cum e ea.Iar cand iubesti ceva,acel ceva devine cel mai frumos lucru din lume.Iar acei romani sunt diferiti de tine,dupa cate am observat din ce ai spus tu.Nu vad de ce trebuie sa le ataci parerile bune care le au despre Romania.Tu consideri ca spun gresit si ca istoria pe care o stiu este gresita,dar te-ai gandit ca poate cel care greseste esti tu?Oirucm acest topic nu este despre istorie.Multi Sfinti Parinti cu har si prin care efectiv lucra Dumnezeu,confirma multe din spusele acelor iubitori de Romania si istoria care o spun.Uiti ca multi de aici vad Romania prin prisma credintei,si modul de a gandi si a observa lucrurile este diferit fata de cei care nu cred in ortodoxie.De asemenea este un forum ortodox,chit ca suntem la sectiunea generalitati,tot ortodox este, asa ca nu vad de ce te miri cand multi leaga istoria Romaniei de credinta automat.Am observat ca ai obiceiul sa comntezi pe rand fiecare idee a celor care raspund aici,dar de multe ori nu intelegi mesajul in asamblu,intreg.Nu trebuie sa ne legam de fiecare fraza sau idee care o spune cineva,trebuie sa intelegem in primul rand mesajul pe care vroia sa il spuna si pe acesta sa il comentam.Avand in vedere ca majoritatea conducatorilor Romaniei in trecut au fost credinciosi ortodocsi au privit si actionat prin prisma credintei.Imi pare rau ca ei nu au fost obsedati de gandul de a avea un imperiu puternic si tinta lor a fost sa apere tara si credinta si nimic mai mult,ca sa te multumeasca pe tine si sa ii lauzi tu acum.
Mihai Viteazu ramane ptr majoritatea romanilor primul conducator al Romaniei intregi.Si inainte de Cuza,care pf a fost o marioneta a francezilor,toata lumea stia de DACIA nu de Romania.Si dupa Cuza,a fost o perioada in care majoritatea tarilor scriau in cartile lor Roumania,ptr a se face diferenta intre tara noastra si Roma.Iar maghiarii il numeau pe Mihai Viteazu' 'dacul cel rau'.Din punctul de vedere al maghiarilor Mihai a fost un cuceritor,nu dn punctul de vedere a romanilor.Si da,tinta romanilor a fost mereu unire.Ei nu stiau poate de latinitate,dar stiau de DACIA,de sptia dacica,tracica cum vrei sa ii spui.Chestia cum ca noi am fi urmasii Romei a aparut in perioada lui Cuza.Si numele de Romania a fost ales ca sa fie in ton cu Occidentul si ca sa fim urmasii,vezi doamne unui imperiu puternic,cum a fost cel roman,dar si ca sa pastram unele teritorii cum ar fi Basarabie.Cuza a introdus alfabetul latin,inainte in biserici se folosea cel grecesc.Uiti de Imperiul Bizantin.Slavii au aparut dupa cucerirea lui Traian a Daciei,asa ca latinitatea limbii noastre originale nu este pusa la zid de bulgari.Cucerirea lui Traian a Daciei iarasi este cu 2 taisuri.14% la suta din Daca nu are cum sa fie suficienta ptr a latiniza un intreg neam.165 de ani prea putin ca sa latinizeze un intreg popor.Imperiul Roman a avut sub conducere alte popoare mult mai mult timp si nu i-a latinizat.Vezi tu ceva in comun cu romanii in portul nostru popular,in doinele noastre,in traditii in general?In Bulgaria sunt picturi cu dacii app,si sunt pictati in haine care sunt defapt portul nostru popular,poate cu mici diferente.Faptul ca romanii au putut latiniza limba noastra asa de usor,chit ca colonistii numai romani puri nu erau cum ai zis si tu,erau mercenari majoritatea,se datoreaza faptului ca limba dacica era inrudita cu limba latina,deloc slava sau ce se mai zice.Herodot a scris despre tema aceasta,a spus ca romanii si dacii nu aveau nevoie de translator,ptr ca se intelegeau.Acum o sa spui ca Herodot nu reprezinta nimic sau ce mai crezi tu,dar ptr eu prefer sa ii cred pe cei care chiar au trait in timpul acela.In Romania se scria si predica in biserici in slava ptr ca am fost obligati cand au navalit bulgarii peste noi si taiau limba celor care vorbeau in latina.La inceput si latina si slava erau oficiale,dar apoi au facut slava limba oficiala.Cu greaca s-a intamplat la fel pe timpul Impreiului Bizantin. Dar asta nu inseamna ca dacii,romanii de azi,si-au uitat propria limba.Asa ceva nu uiti niciodata.Avem in limba romana dea stazi,influente slave si grecesti,asta datorita numerosilor ani cat am stat sub conducerea altor natii,dar latina este majoritara.S-a descoperit o carte din sec X din Dacia si era scrisa intr-o latina vulgara,se afla in prezent in Ungaria.
Daca ai ajuns sa zici pana si de Carpatii nostri ca nu sunt cei mai cei si ca nu esti mandru de ei,e clar cum sta treaba si cum privesti tu Romania si tot ce e legat de ea.Nu sunt cei mai masivi,dar sunt cei mai vechi munti si au ceva special,asta pe langa cele mii de tunele prin care poti ajunge oriunde in Romania,urmele dacilor si padurile virgine.Eu am locuit 18 ani in Brasov,oras,judet inconjurat de munti,Postavaru',Bucegi,Piatra Craiului la o aruncatura de bat de mine.Nu i-as da ptr nimic in lume,ptr nici un Alpi.
Observ ca pentru tine gloria,puterea reprezinta ce e important,restu e bun de aruncat.Nu toti gandesc asa sa stii,mai ales daca privesc prin prisma credintei.Daca doresti sa te ciondanesti despre istorie si credinta,ar fi mai bine daca nu ar fi aici,ptr ca suntem off-topic.
|