O rugaciune a marelui voievod Stefan cel Mare catre Sfantul Gheorghe
Am gasit in "arhiva" ortodoxiei de pe la noi o rugaciune a marelui voievod Stefan cel Mare catre Sfantul Gheorghe.
De ce ar fi importanta aceasta rugaciune. Unii s-ar grabi sa-I atribuie doar o simpla valoare numismatica, pentru altii ar fi o simpla "curiozitate". Ceea ce este important sa stiti este ca acest voievod il avea ca duhovnic pe Daniil Sihastru - un sfant , un vazator cu duhul. Vedea acesta peste timp si stia si cum sa schimbe viitorul. L-a indrumat pe Marele Stefan sa creeze cea mai mare universitate crestina din zona - toate acele perle ale crestinantatii: bisericile si manastirile moldovenesti. Stia Sfantul ce aveau sa devina acestea peste timp. Stia ca vor deveni o gura de oxigen pentru intreag neamul romanesc si nu numai: nenumarati preoti si calugari, sfinti si carti crestine pentru vremurile de restriste, de raspandire a cuvantului, de ajutor la napasta.
Ceea ce nu inteleg multi din cei ce nu stiu de clarviziune, despre vazatorii cu duhul, depre lupta agentului PSI, este faptul ca, crestinismul.... este o arma de lupta si mantuire a omului , dar si a popoarelor, care ia in considerare la modul cel mai stiintific spatiul si timpul.
Undeva in Muntii Builei, la schiturile strajuite de munti si paduri salbatice, undeva in poala unui sihastru cativa agenti PSI se inghesuiesc pentru a le fi primita iertarea pacatelor. Ei stiu ca nu-i loc in lumea lor fara Dumnezeu. Dincoace, undeva pe strada, un ofiter aproape obez si pompos se intoarce acasa dupa inca o zi de "lupta eroica", dusa in unitatea pe care o comanda de ani buni. Trece fara sa se gandeasca ca in jurul sau sunt si alte lucruri decat poftele pantecelui, dorinta de marire, dorinta de dominare, ..., o amanta sau mita “cea de toata zilele” primita de la subalterni...Nu vrea s-o stie nici de cum.
Si acum rugaciunea Marelui Stefan:
Rugaciune catre Sfantul Mare Mucenic Gheorghe
O, luptatorule si biruitorule, mare Gheorghe, in nevoie si in nenorociri grabnic ajutator si cald sprijinitor, iar celor intristati bucurie nespusa, primeste de la noi aceasta rugaminte a smeritului tau rob, a Domnului Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domnul Tarii Moldovei. Pazeste-l pe el in lumea aceasta si in cea de apoi, pentru rugaciunile celor ce Te cinstesc pre Tine, ca sa Te preamarim in veci. Amin.
|