Subiect: Sfinti militari
View Single Post
Vechi 24.06.2011, 13:15:41
IonelS IonelS is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.07.2010
Religia: Ortodox
Implicit Sfantul Mare Mucenic Mina

Se știe că sfântul era originar din Egipt și a trăit pe vremea împărăției lui Dioclețian și Maximian, între anii 286-304, fiind creștin cu mare credință. El se afla înrolat ca ostaș în ceata tribunului Firmilian, dislocat în răsărit cu trupele sale, în Cotianiul Frigiei, unde stăpânea dregătorul Arghirisc. Sf. Mina a trăit așadar în vremea în care respectivii împărați păgâni dăduseră poruncă, în toate părțile, ca cel ce nu se va închina zeilor, să fie pedepsit cu chinuri și cu moarte. În consecință, pretutindeni creștinii erau siliți să aducă jertfă idolilor.
Atunci, fericitul Mina, nesuferind să vadă cinstindu-se rătăcirea idolească și închinarea la idolii cei fără de suflet, și-a lepădat ostășia și s-a dus în munte, în pustie, voind mai bine a viețui cu fiarele, decât cu un popor care nu cunoștea pe Dumnezeu. Așadar, el umbla din loc în loc, învățând legea lui Dumnezeu și curățindu-și sufletul cu postul și cu rugăciunea.
Și, trecând multă vreme, s-a organizat în cetatea Cotiani un mare praznic idolesc, la care, adunându-se mult popor păgânesc, se făceau jocuri și întreceri, alergări și lupte în cinstea necuraților zei. Deci, întărindu-se îndeajuns și auzind de acest praznic, Sfântul Mina s-a aprins de râvnă pentru Domnul Hristos și, lăsând munții și pustietatea, a venit în cetate, unde, stând în mijlocul oamenilor, la un loc înalt, a propovăduit cu îndrăzneală pe Mântuitorul Hristos. Prins și adus înaintea dregătorului Arghirisc, acesta l-a osândit să fie bătut fără cruțare cu vergi și târât prin cioburi ascuțite, de i-au sfârtecat trupul. L-au frecat apoi cu gheme de păr aspru, fără milă, l-au ars cu făclii și l-au tras pe roată.
Dar, Domnul Hristos își întărea mucenicul care, rămânând nestrămutat în credință, striga cu glas mare: «De Dumnezeul meu nu mă voi lepăda. Al Domnului Hristos am fost, sunt și voi fi, iar idolilor voștri nu voi jertfi, nici le voi pleca genunchiul meu» Acestea auzindu-le, dregătorul a dat cea din urmă hotărâre, zicând: «Lui Mina, ostașul, poruncim să i se taie capul cu sabia». Și așa Sfântul Mina a luat de la Împăratul Hristos cununa mucenicilor.
Reply With Quote