Subiect: filioque
View Single Post
Vechi 25.06.2011, 16:39:11
Mihai36 Mihai36 is offline
Banned

Data înregistrării: 09.09.2008
Locație: Constanta
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Mihai36
Implicit

Asadar Fiul este totodata nezidit si nascut, necreat dar desprins si totodata Una.
O mica diferenta semantica este intre nasterea Fiului si provenienta Duhului Sfint care la fel este necreat dar nenascut/nedesprins. doar vine de la Tatal.
Si ca Duhul Sfint se pune in evidenta prin ceea ce este al Tatalui si al Fiului.

Un sfint spunea ca pe Dumnezeu nu il putem cuprinde cu intelegerea noastra pina la capat ceea ce inseamna ca ceea ce putem intelege sint doar citeva lucruri neintregi. Asa cumva doar la nivel principial si partial.
Dumnezeu nu e om - adica persoana- ceea ce inseamna ca e mult mai complex. Dar putem folosi intrucitva cuvitul persoana (mai degraba zeu) pentru ipostas ca sa desemnam faptul ca sint constiinte superioare.

Care sint trasaturile deosebitoare ? Si care cele comune ?

12. Încă multe am a vă spune, dar acum nu puteți să le purtați. 13. Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul; căci nu va vorbi de la Sine, ci toate câte va auzi va vorbi și cele viitoare vă va vesti. 14. Acela Mă va slăvi, pentru că din al Meu va lua și vă va vesti.

26. Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine. 27. Și voi mărturisiți, pentru că de la început sunteți cu Mine.

8. Și El, venind, va (do)vădi lumea (vinovata) de păcat și de dreptate și de judecată. 9. De păcat, pentru că ei nu cred în Mine; 10. De dreptate, pentru că Mă duc la Tatăl Meu și nu Mă veți mai vedea; 11. Și de judecată, pentru că stăpânitorul acestei lumi a fost judecat.

Noi asteptam invierea mortilor si imparatia sfintilor.

Last edited by Mihai36; 25.06.2011 at 17:39:23.
Reply With Quote