View Single Post
Vechi 26.06.2011, 14:08:26
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vintage Vezi mesajul
Frate Zaharia,
Pe toate le ziceti ca la Carte, impecabil, corect si drept.

"Singura putere pe care o am: sa iert"...
Pacat ca numai atat... Daca ati avea si puterea dragostei atunci iertarea dumneavoastra n-ar mai fi atat de rece. Si toate pe care le ziceti ar fi mai mult decat teorie.

Sunteti doct si rece ca un catolic.

Iertati-ma!
Acest post merita un raspuns detaliat deoarece parerea incumba o mare si principala calitate a vietii de ortodox. Asadar :

in lumea aceasta creata de Dumnezeu nimic nu este intimplator, nimic nu este aiurea , jocul hazardului sau mai cine stie ce nestrusnicie. In lumea lui Dumnezeu totul este bine rinduit, cu stire si implinire de la El . Din aceasta cauza sfintii parinti ai ortodoxiei au tras concluzia si au invatat in consecinta ca toata viata , toate lucrurile si intimplarile se afla sub existenta unei bune rinduieli si a unei drepte socoteli . Aceste caracteristi le-au obtinut prin descoperire dumnezeiasca (revelatie) dar si prin studierea perfectiunii lumii prezente (observatie).
Din aceasta cauza ei au invatat constant ca masura buna de infaptuire a lucrurilor , a tuturor lucrurilor, este deci buna rinduiala si dreapta socoteala , iar lucrurile care nu sunt implinite astfel nu au trainicie si nici curate nu sunt .
Deoarece asceste particularitati de implinire se aplica tuturor lucrurilor existente in viata putem deduce ca si DRAGOSTEA , cea mult proferata, este conditionata astfel.
Sa judecam citeva exemple graitoare despre ce fata ar avea dragostea daca ea nu ar fi facuta cu dreapta socoteala si in buna rinduiala :

- ati vazut vreo data sora in vreo biserica ca un crestin sa se duca in timpul liturghiei, la momentul potrivit, si sa-i spuna preotului : parinte , eu il iubesc pe Hristos din suflet, mor de dragul lui , nu pot trai fara el , deci te rog impartaseste-ma , uneste-ma cu Hristos . Nu sunt spovedit, nu sunt deslegat de pacate , nu am facut canon dar eu stiu ca dragostea este cel mai mare lucru, virtutea cea mai tare, si pt. aceasta eu vreau sa ma impartasesc cu Sfintele asa cum sunt acum , plin de dragoste sincera ! ... Credeti ca va fi impartasit asa? Credeti ca este suficienta dragostea neconditionata ? Nici pe departe ; este necesar ca dragostea sa rodeasca intr-un anume fel, sa suporte anumite rigori , sa fie intr-un anume fel manifestata si nu oricum !!

- sfintii mucenici militari, de care se face acum vorbire pe forum , ce ar fi ajuns ei daca atunci cind imparatii ii puneau sa jertfeasca pt. idoli ei gindeau asa ca noi : eu nu am dreptul sa judec pe nimeni , cine sunt eu sa-l judec pe imparat . Eu sunt om sub arme , deci sub ascultare , si pe deasupra sunt ortodox , adica traiesc in religia dragostei , adica sunt obligat sa iubesc pe aproapele meu si cu atit mai mult pe imparatul deoarece stapinirile le-a rinduit tot Dumnezeu asa cum ne invata Pavel apostolul . Iar daca dumnezeul meu este al dragostei atunci si eu voi face dragoste de toti si voi jetfi idolilor iubindu-l si ascultindu-l pe imparat !!!!
Credeti ca mai ajungeau mucenici ? In acest caz nici macar nu mai este nevoie de dragostea aproapelui, ea nu mai foloseste la nimic !! Deoarece mai intii de toate , adica mai intii de dragoste este Hristos si marturisirea de credinta !

- mai departe , inainte vreme , si si astazi doar in unele minastiri, cind veneau novicii la portile minastirii pt. a se calugarii erau lasati 3-4 zile la porti si abia apoi erau intrebati serios si poftiti inauntru . Credeti cumva ca aceasta este lipsa de dragoste tocmai din partea celor care ei insisi ard de dragoste . Adica credeti ca este ura aproapelui , adica pe dos de ceea ce invata Hristos ? Nici pe departe ! Dar pina sa ajungem la a folosi si a rodii dragostea este nevoi de altceva . Toate lucrurile trebuiesc facute, puse in buna rinduiala si dreapta socoteala . Nimeni nu pune caruta inaintea cailor , iar cind vine timpul pt. dragoste atunci o manifestam . Daca facem altfel gresim si in loc de un nou monah vom putea obtine probabil o sminteala care sa indeparteze din minastire si pe rasoforii mai putin cu caracter tare . Si atunci la ce ar fi dat nastere dragostea nechibzuita, prosteasca ? La pacate !

- inca un exemplu : cind copilul nostru din casa a ajuns major sau chiar dupa ce a terminat o facultate ati auzit in vreo familie deoriunde sa i se spuna asa ceva lui : de astazi esti seful nostru, toti banii si toate grijile vor fi de astazi inainte pe mina ta , stim ca ne iubesti , deci sa te ingrijesti de noi si sa ne conduci bine . Noi facem asta deoarece te iubim mult !!! Neindoielnic ca familia iubeste mult copii dar cu toate acestea o asemenea prostie nu face nimeni, pt. ca este o prostie si nicidecum lipsa de dragoste. Dragostea nu este suficienta ca sa implinesti un lucru bun ci trebuie ca acela sa fie facut cu buna rinduiala si dreapta socoteala , altminteri dragostea nu foloseste la nimic .

- inca un exemplu , de alta facuta (adica iubiti pe vrasmasii tai !): daca noptea iti intra in casa un hot , cu curaj si cu tupeu, va agreseaza pe voi batrinii , iti cotrobaie casa dupa valori iar la urma cind da cu ochii de fata ta , de fata cu voi incepe sa o desbrace si sa vorbeasca mizerabil cu ea ... Voi ce faceti ? Iti spui : mai cine sunt eu sa judec pe aproapele meu , eu trebuie sa iubesc chiar pe vrasmasul meu ! Deci nu am sa fac nimic impotriva lui fortat ci doar calm am sa-l rog sa plece , facind astfel multa dragoste ! eu unul ma indoiesc de asa ceva .

- daca in sectia de chirurgie vine un pacient cu apendicita flegmonoasa care abia asteapta salvarea de la doctot iar medicul de garda ii spune : te iubesc atit de mult si imi este atita mila de tine incit nu mai indrasnesc sa te tai pe abdomen , nu pot sa te vad chinuindu-te , nu pot sa te traumatizez mai rau facindu-ti rahieanestezie si toate cele conexe ... cum vi se pare ! Aici, in acest caz , faci mai inti rau pt. ca asa trebuie facut (clisma pe dureri abdominale socogene, rahieanestezie, etc)pt. ca abia apoi sa apara si binele !

Si exemplele pot continua cu nemiluita in orice mediu si domeniu de activitate si de viata!
Asadar , dragostea prosteasca , dragostea neconditionata , dragostea fara rigorile dumnezeiesti nu naste ingeri ci demoni .

Noi aici pe forum suntem inpartiti in doua tabere : unii care se fring de dragostea neconditionata a aproapelui , ca de , nu doare gura sa vorbesti, si altii care nici nu mai apuca sa faca dragoste deoarece de fiecare data lucrurile aluneca pe pante fara sens . Eu am pus o intrebare , legata de religia sorei si de taria credintei ei , iar de aici s-a ajuns la cu totul alta situatie generata de cine ? De fratii astia care varsa dragoste in toate laturile de nu mai pot .
Intreb eu acum, daca vine o sora satanista, sau una newage, bahai, yoghina , sau o sora a carei religie o denigreaza pe Preacurata Fecioara (adica neoprotestanta) si cinstita si de viata facatoare cruce a lui Hristos ... si cere ajutor de rugaciune, tu sora vei face dragoste neconditionata si o vei ajuta sau vei cauta mai inti dreapta socoteala si buna rinduiala a lucrurilor , vei cauta sa vezi ce spune mai intii marturisirea de credinta ortodoxa ?

Eu stiu ca sunt rece si calculat dar tu, ce vei face ? Cum va suna rugaciunea ta de ajutor ? : Doamne , ma rog inaintea ta pt. sora satanista si si pt. sora newage care stie ca poate birui viata singura , adica pe tine cel ce esti Calea , Adevarul si Viata, si inca ma rog inaintea ta pt. sora care-ti batjocoreste mama si inca pt. toate si toti care sunt impotriva ta , te hulesc si te blesteama cu faptele si vorbele lor deoarece tu m-ai invatat sa-i iubesc pe toti !!!
Crezi ca merge asa ceva ? Eu cred ca daca macar indrasnesti asa ceva te va prigoni Dumnezu ca si pe ucigas !

Si in ultimul rind, sa nu uiti ca eu ma interesam ce marturiseste sora respectiva , adica ce credinta are . Daca ar fi fost sa o ajut cu o carte, o camasa , un sacou, o cana cu apa, un pat pt. odihna, un medicament , era cum era . Dar s-a solicitat ajutor de rugaciune , deci este musai sa stiu de ce credinta are .

Daca nu ai priceput nimic din ce am spus , nu ma supar ! Eu insa stiu ca de cind ma aflu pe pamint am marturisit numai ortodox !

Last edited by zaharia_2009; 26.06.2011 at 14:27:02.