Subiect: Papalitatea
View Single Post
Vechi 26.06.2011, 18:45:32
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
EXACT!V-am "prins", domnule Catalin! De ce nu puteti avea aceeasi atitudine privind catolicismul ca administratie si BC ca asezare harica, intemeiata de Domnul pe "piatra" Shimon bar Iona? Vedeti cum va tiraniseste duhul subiectivismului orb? Pentru mine, discutiile cu dvs. sunt o placere. Pentru ca fiecare data adevarul iese la iveala, si ramaneti doar cu replici care se hranesc singure din seva propriului subiectivism. E un ouroburos, cumva...
In schimb pe mine nu m-ati surprins cu nimic nou, cum remarcam si in cazul altor catolici e aceeasi meteahna, desi nu stiu despre ce vorbesc dau verticte, pun etichete si judeca. Dar fiecare la ce se pricepe mai bine, nu putem spera ca toti oamenii sa fie la fel.
Singura problema nu e subiectivismul, singura problema este necunoasterea dvs. Si desi v-am ajutat si v-am dat discutia despre inchizitie (de pe forumul catolci, sa nu spuneti ca sunt subiectiv) nu ati avut rabdarea sa cititi cele sase pagini, probabil nu v-ar fi luat mai mult de cinci minute.
Pentru ca am repetat discutia si pe forumul ortodox despre inchizitie si rolul BC nu am vrut sa repet de zece ori aceleasi probleme. Uitati, va ofer circumstante atenuante, probabil nu faceati o diferenta intre persecutarea ereticilor de catre laici si persecutarea de catre BC.

Pe forumul catolic am scris doar de pe site-ul catolic newadvent despre inchizitie. Inclusiv cu ce spuneau sfintii despre persecutarea crestinilor. Asadar, de multe ori laicii au facut unele excese la adresa ereticilor sau invers, dar de obicei Biserica nu a fost de acord.
In schimb in cazul inchizitiei catolice BC a fost implicata, a dat condamnari si autorizat pedepsele mergand pana la pedeapsa cu moartea. Chiar pe newadvent sunt bule ale papei care reglementau prezenta inchizitorilor in camerele de tortura. Doar ca nu executau sentinta, e si normal ca nu se apucau preotii sau calugarii sa fie calai. In cazul a ceea ce ati dat dvs., tarul si autoritatile considerand vinovati de rascoala mai ales pe cei de rit vechi i-au luat la intrebari (dupa cum vedem nici macar nu prea aveau legatura cu religia). Unii ierarhi BO au protestat.
Si v-am dat si un exemplu mai tulbure privind implicarea sau nu a BO, dar se pare ca nu l-ati observat. In cazul BC e ceva total diferit, pentru ca in BO ierarhia tine doar de partea umana a Bisericii. In BC din cauza infailibilitatii papei si a adunarii episcopilor acestea au fost introduse in partea divina a BC. Asadar inchizitia a facut parte din doctrina BC. Daca era vorba doar de niste laici sau de cativa episcopi care au facut fara sa fie implicat si papa era la fel ca in BO. Dar BC a instituit inchizitia.
Asadar va rog si pe dvs. sa nu mai judecati daca nu stiti despre ce e vorba. Mai usor este sa intrebati.