Citat:
În prealabil postat de inlaturatul
Întrebare: Există vreun om -un singur om măcar- (în afară de Omul Iisus Hristos) care să nu aibă păcate?
|
Pentru faptul ca NU exista om care sa nu aiba pacat, "de ar fi viata lui chiar numai de o zi", Botezul se impune. Botezul, ca imbracare in Hristos, are drept consecinta curatirea de pacate.
Citat:
În prealabil postat de inlaturatul
Diferența între omul mântuit și cel nemântuit o face faptul că primul și-a mărturisit păcatele [și le-a părăsit]. Cum poate un prunc să-și mărturisească păcatele? Lăsând laoparte intermedierea făcută de naș.
|
Din nou spun: iarasi judecati lucrurile lui Dumnezeu ca la tribunal.
Mantuirea nu e o simpla scapare de pedeapsa, asa cum insinuati dvs. aici.
Hristos a spus: "de nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va intra in imparatia lui Dumnezeu".
A spus cumva ca marturisirea pacatelor aduce automat mantuirea ?
Pe de alta parte, pruncii , chiar daca ar avea minte de adult si ar putea vorbi, nu au ce pacate personale sa marturiseasca _ fiindca nu au.
Pentru ei, Botezul nu e stergator de pacate
personale.
Botezul aduce mantuire fiindca este imbracarea in Hristos. (Nu ma refer la "botezul de aderare" pe care il practica neo-protestantii.)
Ajuns la varsta constiintei de sine, omul pierde garantia acestei mantuiri, tocmai datorita modului sau de a fi, de a gandi, de a actiona. Abia in aceasta faza este necesara pocainta.
In ortodoxie, marturisirea pacatelor si lepadarea de ele se numeste Taina Spovedaniei sau Taina Pocaintei, fiind considerata o reinnoire a imbracarii in Hristos facuta la Botez.
Astfel, Botezul nu se poate repeta, dar se poate restaura ceea ce s-a pierdut din el ca urmare a pacatelor personale.