View Single Post
Vechi 26.06.2011, 20:20:31
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de faniela Vezi mesajul
Ati sfatui un penticostal sa treaca la ortodoxie chiar daca biserica il ajuta sa creasca spiritual (sau mai bine zis Dumnezeu prin acea biserica) il apropie de Dumnezeu, are o viata schimbata, mai buna etc?
Deși eu cred că deplinătatea creștină poate fi atinsă numai în Biserica Catolică, aș sfătui oricând un penticostal să prefere, între a rămânea penticostal și a deveni ortodox, ultima variantă. Aceasta, pentru că ortodocșii (dar nu și penticostalii) au păstrat două lucruri esențiale din Biserica Catolică: 1) Sfintele Taine, a căror importanță pentru mântuire este enormă și 2) bună parte din Sfânta Tradiție, fără de care niciun creștin nu are orientare și riscă să se rătăcească.

Eu nu cred că cel care e penticostal cu viață îmbunătățită față de cea anterioară a ajuns astfel ca urmare a trecerii de la ortodocși la penticostali, ci ca urmare a unei căutări personale a prietenului Isus. Eu nu am auzit ca în Biserica Ortodoxă să se predice bețivăneala, curvăria, sperjurul, desconsiderarea Sfintei Scripturi ori altele asemenea. Poștașul din cartierul vecin, care refuză să mai ia "cadou" în bani atunci când aduce pensia oamenilor, a ajuns la asemenea hotărâre nu fiindcă a trecut la penticostalism, pe când mai înainte Biserica Ortodoxă l-ar fi sfătuit să profite de banii pensionarilor, ci ca urmare a unei schimbări înăuntrul lui. El a urmat vocea lui Dumnezeu, prin persoana Duhului Sfânt.

Cum ajung oamenii ca, atunci când aud asemenea voce, să rejecteze și toată bogăția de tradiție a Bisericii și însăși Biserica Ortodoxă, e un mister. Eu văd asemenea lucru, adesea, și la catolici. Trist de mulți catolici ajung, după convertirea lor de la ortodoxie, să rejecteze și ritul răsăritean, care este ritul lor natural. Teologia Sfinților Părinți Răsăriteni începe să le miroasă urât, ca și când numai Augustin ar fi fost catolic, pe când Ioan Gură de Aur ar fi fost acatolic. Însuși termenul de "bizantin" ajunge să aibă conotații pestilente. Duhul Sfânt i-a îndemnat să renunțe la schisma bizantină, ceea ce e un lucru bun. Dar eu nu cred că le-a spus să arunce albia cu tot cu copil, ci numai zoaiele. A reînnoda legătura cu Scaunul lui Petru e lucru bun, a arunca la gunoi toată bogăția din partea răsăriteană a Bisericii, care este "celălalt plămân" al Bisericii Catolice, asta nu vine de la Dumnezeu, ci este ispita răului exces de zel, cursă pe care dușmanul lui Dumnezeu și a oamenilor o întinde convertiților.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote