View Single Post
Vechi 27.06.2011, 15:35:43
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
As dori sa intreb si eu ceva. Profit de mesajul asta al lui Alin, pt. ca, as usually, e genul care nu te lasa sa te imbeti cu apa rece.

Daca complicam atat de mult o porunca simpla ca asta: „rugati-va unii pentru altii” (nu vorbesc aici de Sf.Liturghie), daca trebuie intai sa „bifam” atatea criterii: ca adica cine sunt acei „altii”? fac ei parte din Biserica? traiesc ei in duh si in adevar? au carnetelul de „vaccinari duhovnicesti” completat la zi? de parca noi ceilalti am fi un fel de comisie infailibila care traim foarte in duh si foarte in adevar si n-am putea cadea niciodata intre talharii de suflet care ne-ar jefui de duh si adevar,
daca e asa greu de dedus ca nu cei sanatosi au trebuinta de doctor, ci cei bolnavi,
as intreba: dupa ce hermeneutica ar trebui atunci sa interpretam si sa aplicam porunca: “Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc”.

Daca nici pentru aproapele sau cineva neutru nu ne putem ruga asa oricum, ci doar dupa ce-i analizam „dosarul duhovnicesc” (vorba lui Cristi), atunci fata de cei ce ne vatama si ne prigonesc la propriu, cam cand si cum am putea ajunge vreodata sa ne rugam pt. a implini porunca, ca de iubit nici nu incape vorba?

Desigur ca fiind incepatori la nivel de gradinita, nu avem rugaciunea celor inaintati duhovniceste, dar as ruga pe cei care fac bine diferenta intre rugaciunea pt. aproapele versus rugaciunea pt. vrajmasi, sa precizeze clar nuantele, nu de alta dar unii ar putea rasufla usurati ca nu mai trebuie sa se roage pt. vrajmasii lor intrucat acestia nu sunt ortodocsi practicanti si nu traiesc in duh si in adevar.

E clar ca prigonitorii/vrajmasii/cei ce ne blestema n-au de gand sa traiasca in duh si in adevar, deci?
Ce au de facut victimele/cei prigoniti? Cum trebuie un incepator duhovnicesc sa implineasca porunca de a se ruga pt. cei ce-l vatama?

In cazul celor lamuriti in foc, de ex. intemnitatii din puscariile comuniste, ma intreb cum ar fi ajuns ei sa-si sfinteasca mintea, simtirea si vointa, daca ar fi fost atat de tipicari si nu s-ar fi rugat pt. tortionarii care ii chinuiau, ca deh, nu sunt ortodocsi practicanti.

Nu mi-i inchipui pe mult-chinuitii de la Jilava sau Aiud sau Pitesti ca ar fi cerut detalii duhovnicesti despre tortionari, in speta despre monstruosul Eugen Turcanu, sa vada daca sunt eligibili din punct de vedere ortodox pt. a se ruga pt. ei.
Si totusi, asa au ajuns ei sfinti, asa au ajuns ei incet-incet sa-L salasluiasca pe Hristos in ei, asa au ajuns ei sa invinga irationalul demonic. Ca de ar fi slabit rugaciunea, i-ar fi coplesit ura si ar fi ajuns ca ei.

Asa si-au sfintit ei treptat sufletul. La inceput rabdand chiar de mai si carteau in sinea lor, dar treptat prin rugaciune au izgonit "caracatita urii", ajungand foarte aproape de simtirea lui Hristos pe cruce.
Altfel n-ar fi ajuns sa-i iubeasca pe chinuitori si sa se roage lui Hristos sa-i ierte ca nu stiu ce fac.
Am sesizat ca v-au scapat citeva lucruri din vedere si asupra unora , nu a toate, am sa ma opresc si am sa va aduc eu aminte . Restul nu mai am vreme si rabdare sa comentez .

Sfintii inchisorilor nu au ajuns sfinti pt. ca s-au rugat pt. Turcanu, pt Dumitrescu (unul din sefii inchisorii Pitesti), pt. Craciun (unul din sefii inchisorii Aiud),pt. Bourceanu. ori pt. orisicare dintre tortionari .
Ati inteles total gresit ! Si dvs. puteti sa va rugati pt. tortionarii actuali ai tarii : Basescu, Iliescu, spionul militar Militaru si citi alti spoliatori de singe,vlaga nationala si avut national a avut tara de la revolutie si pina acum, dar cu cercitudine nu veti asjunge sfinta .
Sfintii inchisorilor au ajuns sfinti pt. ca nu s-au lepadat de Hristos in nici o circumstanta indiferent cit de schingiuitoare ar fi fost inchisoarea; pt. ca nu au schimbat marturisirea ortodoxa dupa parerile lor !
Cind valeriu Gafencu era deja la Tg. Ocna si a cedat Streptomicina evreului protestant (care desi a fost botezat ortodox in inchisoare , dupa ce a iesit s-a lepadat iar de Hristos revenind la al sau protestantism) Wurmbrandt, el era deja sfint ; trecuse prin Pitesti si toti memorialistii trecuti si ei prin acel lagar deja au sesizat calmul, lumina indubitabila a fetei, cuvintul de invatatura si de discutie ca si rugaciunea neincetata pe care o dobindise. Nu rugaciunea pt. aproapele sau pt. aproapele tortionar i-au facut sfinti ci viata lor intreaga in duh si adevar neclintita de la dreapta marturisire ortodoxa : rugaciunile neincetate si rugaciunea neintrerupta a grupului numita ,,candela vesnica", postul extraordinar prin care refuza carnea, flaminzi fiind, in zilele de vineri, frigul cumplit indurat in celule sau in izolatoarele de la zarka, moartea martirica a lui Mircea Vulcanescu pt. salvarea unui tinar de la inghet cind au fost supusi izolarii prelungite in timpul iernii si cite si mai cite fapte facute in mod continuu si in conditii speciale de detentie fara a se lepada de Hristos si de invatatura sa . Li se cerea neincetat lepadarea de neam , de tara, de propriile lor familii si mai ales in ultimul rind de Hristos !
Ati auzit cumva ca acesti sfinti , ca si sfintii ardeleni ai secolului al XVIII, prigoniti de austrieci pt. dreapta credinta ortodoxa (Oprea Miclaus, Sofronie de la Cioara, Moise Macinic din Sibiel, si multi, multi altii) s-au lepadat vreodata de invatatura dreapta , evanghelica si canonica ortodoxa ? Ei au fost fericiti deoarece au fost prigoniti pt. dreptatea si adevarul lui Hristos , exact precum se spune in fericiri !

Sau credeti ca doar rugindu-te pt. aproapele tau vei ajunge sfint ?

Nu cred ca sunteti atit de copila incit sa credeti pareri si povesti bucolice !
Sfintii se fac tare greu , trecind peste aproapele atunci cind el nu vrea sa marturiseasca ca si mine acelasi dumnezeu , in aceleasi conditii si pt. aceleasi motive .
Il iubim pe aproapele , il hranim daca este flamind , il adapam daca este insetosat mai ales de dreptate dar daca el nu are acelasi Dumnezeu cu mine ... doar pibna aici tine prietenia mea cu el , pina la ale trupului ! Cele ale sufletului sunt mult mai scumpe , se platesc cu aur hristic , si daca nu ai , atunci te-am lasat si am plecat pe drumul meu . Tu vei putea veni doar cind te vei pocai !
Si daca in cazul lui Gafencu am putea spune ca este o minunata intimplare, exceptie , pai cu ceilalti puscariasi de frunte , precum Ioan Ianolide, Virgil Maxim, Mihai Iosub, Costache Oprisan , Gheorghe Jimboiu , badea Trifan, situatia este si mai evidenta . Nu stim cit s-au rugat sau nu pt tortionarii lor dar acolo unde au ajun prin redislocare din puscariile de concentrare ei au dus cu ei cuvintul si invatatura lui Dumnezeu . Asa sunt exemplele cutremuratoare ale lui Costache Oprisan in lagarul de la Pitesti dar mai ales apoi la Jilava , al lui Virgil Maxim ajuns in puscaria de elevi de la Tirgsor unde a adus duhul si cuvintul lui Hristos printre copii si tineri , asa este exceptionalul exemplu a lui Take Rodas care in puscaria de la Pitesti a indurat cumplite batai pt. ca tot amina sa isi faca demascarea intarind prin exemplul sau pe multi studenti mai tineri ca el (ne marturiseste Gh. Andreica in grozava sa carte).
Ce insemna sa-ti faci demascarea si cum ii intarea acest Rodas pe tineri ? Insemna sa nu spui nici o data cu gurita ta ca te lepezi de Hristos cel rastignit si inviat si de neamul tau chiar si in culmea schingiuirilor .
Celebrul caz de lepadare la vedere, in urma batailor, a fost a lui Dumitru Bordeianu (vezi : Marturii din mlastina disperarii) care a spus cu gurita lui la anchete ca se leapada de Hristos si ca nu se va mai ruga nici o data . Al carui chin secundar acestui angajament a tinut apoi 4 ani pina cind intr-o noapte de paste , la ora 24.00, cind se trageau clopotele de inceperea slujbei invierii si el le auzea, a cazut in genunchi , a plins si s-a marturisit inaintea lui Dumnezeu ca nu mai poate fara Hristos si ca se caieste pt. lepadarea facuta . Abia atunci starea lui s-a schimbat definitiv. Si credeti ca in acesti 4 ani de lepadare nu s-a rugat pt. tortionari ? Ba da , dar deja nu-i mai folosea aceasta ci era inaintea lui Dumnezeu doar o simpla stratagema.

Puteti si dvs sa va rugati si sa faceti bine aproapelui cit voiti ca nu numai ca nu veti ajunge sfinta dar nici macar nu va veti mintui ! De ce ? Pt. ca nu aceasta este credinta adevarata !
Avem temei invatatura si cuvintele Sf. Ap. Iuda, ruda domnului , care se citeste la fiecare maslu (unde suntem noi acestia cind se citeste slujba maslului ?????) si care ne spune ca : ,,... faptele fara credinta , moarte sunt " Bine inteles ca nu este vorba de credinta newage sau altele sincretice ci de vechea si dreapta credinta ortodoxa in care toate virtutile si poruncile sunt un tot unitar strinse intr-o viata numita ,,in duh si adevar "
Altminteri ...totul este zadarnic !

Imi pare rau sora ca v-ati bagat pe un teren pe care nici pe departe nu il stapiniti . Dar nu-i nimic, din greseli se invata cel mai mult !

Important este sa fie multa pace si iubire destula !

Last edited by zaharia_2009; 27.06.2011 at 16:05:00.