Subiect: Geneza
View Single Post
Vechi 01.07.2011, 19:56:02
paulika paulika is offline
Banned

Data înregistrării: 02.02.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Facerea omului din țărână

„Și a făcut Dumnezeu pe om luând țărână din pământ. Uită-mi-te la această deosebire chiar de la cele dintâi cuvinte! Despre felul creației tuturor celorlalte făpturi, fericitul Moise ne-a învă¬țat așa: Și a zis Dumnezeu să se facă lumină, și s-a făcut lumină; Să se facă tărie, Să se adune apele; Să se facă luminători; Să răsară pământul iarbă verde; Să scoată apele târâtoare cu suflete vii; Să scoată pământul suflet viu. Ai văzut că le-a creat pe toate numai cu cuvântul? Dar să vedem acum ce spune și de crearea omului. Și a făcut Dumnezeu pe om. Vezi că prin cuvintele acestea de pogoră¬mânt, de care se folosește Scriptura din pricina slăbiciunii noastre, ne arată în același timp și felul creării omului și chipul deosebit în care a fost creat; și, ca să vorbesc omenește, Scriptura aproape că ne arată că omul a fost făcut cu mâinile lui Dumnezeu, precum spune și un alt profet: Mâinile Tale m-au făcut și m-au zidit. Spune-mi, te rog, dacă Dumnezeu ar fi poruncit doar atât ca omul să se facă din pământ, oare nu s-ar fi făcut ce poruncise? Negreșit că da! Dar pentru ca, prin felul prin care am fost creați, să ne statornicească în suflet învățătura de a nu ne închipui despre noi lucruri mai mari decât ne e firea, de aceea is¬torisește pe toate în chip precis și spune: A făcut Dumnezeu om, luând țărână din pământ.

Vezi și în aceste cuvinte cinstea dată omului. N-a luat pământ, ci țărână – ai putea spune cel mai prost pământ – și această țărână, luată din pământ, a prefăcut-o prin porunca Lui în trup. După cum Dumnezeu adusese pământul din neființă, tot așa și acum, când a voit, a prefăcut în trup țărâna, din pământ. Bine este acum să strig cu fericitul David: Cine va grăi puterile Domnului, cine va face auzite toate laudele Lui?. Prin toate își arată Dumnezeu iubirea Sa de oameni! Și că a fă¬cut din țărână o ființă ca aceasta și că l-a ridicat la atâta cinste și că l-a încărcat chiar de la început cu atâtea binefaceri!” (Sf. IOAN, p. 148-149).
Reply With Quote