View Single Post
Vechi 01.07.2011, 20:08:29
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit Pentru delia31

Doamne ajută!
Dragă soră întru Hristos,
În primul rând, îți mulțumesc mult pentru mesaj. :) Ți-am mai scris un răspuns lung și... nu știu de ce, observ că nu s-a afișat. :) De aceea, încerc să reiau, pe scurt, ceea ce ți-am scris în primul mesaj.
Sincer, nu știam în ce context a fost rostită fraza lui Dostoievski și nici nu mă gândisem să o supun unei analize literare și filosofice profunde, așa cum ai reușit tu... Eu am aflat-o dintr-un manual de religie, atunci când eram în clasa a XI-a și, ulterior, am găsit-o în scrierile părintelui Nicolae Steinhardt care, cu siguranță, a preluat-o și a înțeles-o tot în sensul unei mărturisiri de credință și încredere necondiționată în Domnul Iisus Hristos - "Calea, Adevărul și Viața" (Ioan14, 6).
Neștiind contextul în care personajul dostoievskian a rostit aceste cuvinte, le interpretam astfel: Domnul nostru Iisus Hristos este, cu certitudine, Adevărul absolut (cf. Ioan 14, 6) și, chiar dacă, în aparență, acest Adevăr personal nu ar mai putea fi mărturisit și propovăduit prin argumente raționale, El ar trebui primit prin credință necondiționată. Cu alte cuvinte, chiar dacă "înțelepciunea acestui veac" - pe care "Apostolul neamurilor" o socotește a fi "nebunie înaintea lui Dumnezeu" (I Corinteni 1) - ar oferi suficiente argumente prin care adevărul revelat ar putea fi combătut, datoria noastră ar fi aceea de a-I rămâne fideli Celui Care, depășind capacitatea de înțelegere a rațiunii noastre, rămâne veșnic viu și adevărat. Este, așa cum scriai în comentariul tău, o imposibilitate ontologică și logică a susține că soarele este separat de lumină. Adevărat!
Cu toate acestea, dacă noi, asemănându-ne personajelor lui Platon din "Mitul peșterii", am fi constrânși să trăim într-un loc în care am avea drept unică sursă de lumină flacăra palidă a unei lumânări, rațiunea noastră limitată și însetată de perfecțiune în același timp ar fi ispitită să creadă că soarele nici nu există... sau nu-și revarsă lumina pe pământ. În acest caz, pentru a nu ne îndepărta de adevăr, ar trebui să credem, contrar concluziilor dobândite prin simțuri și prin cugetare, faptul că existența luminii solare este o realitate, chiar dacă nouă ne este imposibil să o percepem. Atunci, am putea spune: chiar dacă pentru mine soarele nu există și nu are nicio legătură cu lumina (pentru că ideea de lumină o asociez cu unica realitate accesibilă simțurilor mele - flacăra lumânării), totuși trebuie să accept, să-mi însușesc printr-o credință suprarațională adevărul că soarele este sursa luminii de pe pământ. În sensul acesta interpretam și citatul lui Dostoievski pe care-l comentăm și gândeam, cu bucurie, că niciun obstacol - în aparență invincibil - născocit de rațiunea omenească nu va putea zdruncina credința noastră, a celor cărora prin har ni s-a dăruit capacitatea de a deține certitudinea faptului că Hristos este Însuși Adevărul. :) Cred că tot astfel a fost înțeles citatul și de către autorul "Jurnalului fericirii" care, în eseul "Crez ortodox" din colecția de predici "Dăruind vei dobândi", îl reformula așa: "...măcar de-ar fi adevărul altceva decât Hristos, eu tot voi rămâne, orice s-ar întâmpla, cu Hristos". Dostoievski este un scriitor creștin care încearcă să-L mărturisească pe Hristos chiar și prin replicile și faptele personajelor negative din scrierile sale... fapt ce mă conduce la ideea că, punându-l pe Stavroghin să rostească această replică celebră, autorul vrea să transmită mesajul că în inima oricărei ființe umane - chiar și-n sufletul celui mai vehement ateu - există setea de credință, dorul după Dumnezeu, nevoia de a I se închina lui Hristos. Poate că tocmai de aceea Stavroghin, copleșit de povara incertitudinii, a exclamat, într-o sforțare disperată de a-și învinge deznădejdea, că și dacă gândurile de necredință ce-i bântuiau sufletul ar fi reale, el va rămâne tot cu Hristos, Cel după Care tânjește întreaga sa ființă.
Cu toate acestea, sunt de acord cu tine, de vreme ce ai citit romanul "Demonii" și poți înțelege în context mult mai bine decât mine profilul și replica personajului ateu.
Îți mulțumesc mult pentru lămuriri.
Dumnezeu să fie cu tine!
Și să ne ajute Dumnezeu pe toți să păstrăm în inimi bucuria certitudinii că Domnul și Mântuitorul nostru Hristos este Adevărul!
Laura Stifter
Reply With Quote