Subiect: Inchizitia
View Single Post
Vechi 02.07.2011, 20:04:58
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Si scrie in doctrina oficiala a BC cum anume ar trebui incriminata si de cine?
Cel care incriminează este reprezentantul statului, care acționează în baza împuternicirii legitime (în numele lui Dumnezeu). În statele moderne, procurorii se ocupă cu asta, baza incriminării fiind legea penală. Deci, legea penală trebuie să prevadă că fapte rele precum vrăjitoria, sacrilegiul, uciderea de prunci, prostituția sunt de incriminat.

Pedeapsa prevăzută pentru vrăjitorie trebuie să fie proporțională cu extrema ei gravitate, în baza legii mai generale că trebuie să existe corelație între gravitatea faptei și dozarea pedepsei. În legislații care prevăd pedeapsa capitală, nu mi se pare ilogic ca pentru vrăjitorie să se prevadă pedeapsa capitală. De fapt, ce anume contestați ? Că vrăjitoria e faptă rea, pe care Dumnezeu însuși a condamnat-o, ca și pe făptașii ei, de atâtea ori ? Principiul pedepsei cu moartea ? Competența Bisericii în a numi o faptă că este vrăjitorie ? Sau ce anume contestați ?

Citat:
Si evreii incriminau adulterul si prostitutia, insa am vazut ca voia Domnului a fost cu totul alta in momentul in care a zis ca cel care este fara pacat sa arunce primul piatra.
Nu am auzit ca Domnul să fi susținut că trebuie schimbată Legea. Dimpotrivă, El a spus că a venit nu ca să schimbe Legea, ci să o împlinească. Văzând cu claritate în suflete și văzând că cei care strigau împotriva prostituatei erau, în realitate, o gașcă de curvari, Domnul ne invită la reflecție asupra propriilor păcate, nu la emanciparea păcatului din legislația penală.

Citat:
Si pe vremea Sf. Apostoli existau vrajitoare si nu am vazut sa le fi incriminat in vreun fel ci din cauza credintei si sfinteniei lor, vrajitoarele isi pierdeau pur si simplu puterea.
În perioada apostolică Harul a fost supraabundent, apostolii având charisme speciale, ca aceea de a face minuni vizibile. Ne amintim că și Moise a avut asemenea capacități, în confruntarea sa cu vrăjitorii lui Faraon. Apostolii nu erau în poziție de a stabili ce anume trebuie incriminat și ce nu în legislație, fiindcă nu erau legislatori, ci hăituiți de o lume întreagă împotriva lor. Dacă ar fi fost legislatori, așa cum au fost atâția legislatori creștini după ei, nu am nicio îndoială că ar fi prevăzut pedepse aspre pentru vrăjitorie.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote