View Single Post
Vechi 31.07.2007, 10:12:49
Laurentiu Laurentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2005
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antiecumenism
Sfantul Grigorie Palama

Parintele Grigorie a fost de mic aproape de Dumnezeu si a simtit chemarea Sa. Rugandu-se mereu la Fecioara Maria, A REUSIT SA UIMEASCA PE CEI DIN JUR PRIN STIINTA DOBANDITA SI PRIN INTELEPCIUNEA SA, astfel incat imparatul Andronic al II-lea Paleologul, cunoscand si pe tatal sau, pe care-l facuse sfesnic, avea mari planuri pentru dansul. In ciuda dorintei imparatului, parintele Grigorie nu se gandea decat la Imparatul ceresc. Purta o imbracaminte saracacioasa, postea, se ruga si, ca dovada a dragostei cu care facea toate acestea, in ciuda vorbelor celor care il credeau nebun, a ajuns sa traiasca numai cu paine si apa. Atat de mult simtea ca locul lui este departe de lume, in pustietate, incat la varsta de 20 de ani a plecat la Sfantul Munte. Nemarginita sa credinta a facut ca, intr-una din zile, la aproape 2 ani de cand venise acolo, sa I se arate Sfantul Ioan Teologul intrebandu-l, pentru ca l-a trimis Preasfanta Imparateasa, de ce striga mereu catre Dumnezeu: lumineaza-mi intunericul! Dar Sfantul Grigorie a raspuns: Ce altceva trebuie sa cer eu, cel patimas si plin de pacate, decat numai sa fiu miluit si luminat, spre a afla si a face voia Lui cea sfanta? Atunci Evanghelistul i-a spus ca Nascatoarea de Dumnezeu voieste sa-i fie lui ajutatoare atat in viata de acum, cat si in cea viitoare, dupa care s-a facut nevazut.
Avand numai 30 de ani, parintele a inceput sa duca o viata mai aspra simtind in el puterea trupeasca si cunoscand lumina adevarata. Pe atunci, a venit din Calabria ticalosul Varlaam care, prin minciuni si viclenie, incerca sa-i indeparteze de la credinta pe oameni. Sfantul Grigorie a aparat adevarul ortodox, scriind despre credinta si slavirea cea adevarata, iar Varlaam, neputand sa i se impotriveasca, a fugit din Tesalonic la Constantinopol. Nu dupa mult timp, prin lucrarea lui Dumnezeu, Sfantul Grigorie este hirotonit episcop al Tesalonicului.
Virtutile lui au vindecat pe multi oameni, dar fiindca si el era om, s-a imbolnavit si a cazut la pat. Sfantul a spus cand va fi sfarsitul sau si anume, dupa praznicul Sfantului Ioan Gura de Aur, pe 14 noiembrie, dupa cum il instiintase in vedenie acest sfant. Astfel, dumnezeiescul Grigorie, si-a dat ultima suflare spunand cele ceresti, la cele ceresti. Ca dovada a sfinteniei sale, chilia s-a umplut de multa lumina, descoperind stralucirea launtrica a sufletului sau. Pomenirea Sfantului Grigorie Palama se savarseste in Duminica a II-a din Postul Mare si pe 14 noiembrie.
Merci antiecumenism. Chiar am cautat cateva ceva despre acest Sfant dar nu am gasit.
Auzisem ca despre el lucruri frumoase:)
Reply With Quote