Citat:
Īn prealabil postat de bogdan81
Theodor de Mopsuestia,
Imi pare rau ca trebuie sa o spun dar mi se pare ca il desconsiderati pe om.
Asta pentru ca ii negati marea responsabilitate.
Daca Dumnezeu s-a facut om si a patimit pentru oameni, a fost asa si pentru ca Dumnezeu insusi l-a pretuit pe om, l-a tratat ca pe cineva valoros, o persoana, libera, dupa chipul si asemanarea Sa.
Dvs. vreti ca omul sa fie un copil bleg sau o papusa iresponsabila care are nevoie mereu sa-i fie aplicate corectii lumesti, chiar fizice. Dar nici Dumnezeu nu l-a tratat pe om asa.
Dimpotriva, i-a lasat intreaga libertate si responsabilitate si tocmai aici se vede nobletea lui.
Daca Dumnezeu ar fi crezut despre om ca este bleg si iresponsabil, s-ar fi coborat de pe cruce ca sa-i uimeasca pe toti si i-ar fi stins pe toti cu suflarea Sa dumnezeiasca.
Dar El a rabdat tocmai pentru ca l-a iubit pe om si a vrut ca omul sa-i raspunda la fel de liber si chiar sa-si ia si el crucea urmandu-l in deplina libertate.
Fara asta, tot crestinismul se duce de rapa.
|
Din nou, v-o spun si dvs, ca si domnului Priceputu: aveti dreptate, si inca in mare masura. Insa, cred ca imi veti da dreptate: PACATUL ARE SINISTRA PROPRIETATE A PROPAGARII PRIN EFECT DE DOMINO. Ce ne facem cu victimele victimelor victimelor vic...? Adica, repet, omul este...cum este. Stie mai mult de frica si lacomie, decat de dragoste si altruism. Cred ca, totusi, nu poate fi negata aceasta situatie... Frica, anume acea frica sfanta, pe care Biserica (trebuie sa) stie s-o instileze in sufletele oamenilor, duce la mantuire. Cu siguranta, cunoasteti si sunteti de acord cu conceptul de "frica de/lui Dumnezeu". Si, cred ca recunoasteti, are rezultate deseori mai mult decat notabile in termeni de moralizare a societatii. Lacomia e folosita ca parghie de "prietenii Neprietenului", adica de masoni, vrajitori, comerciantii fara scrupule, politicienii venali, etc. (Aceste categorii sunt oarecum intersanjabile, vedeti Apocalipsa, si cum se vorbeste acolo de "negustorii Pamantului", in ce tabara se afla, si cam ce vand si cumpara, inclusiv suflete umane). Insa frica sfanta...e inceputul intelepciunii. O zice Yeshua Sirah. Uitati-va, va rog, la "roadele pomului", adica la societatea de consum, care efectiv vrea sa elimine, si cam a reusit din pacate, frica sfanta, frica de/lui Dumnezeu, si la consecintele ei, inainte sa imi atacati punctul de vedere, doar pentru ca sunt catolic, si incercand sa fiu un bun crestin, un bun catolic, imi doresc reintoarcerea acelor aspecte de barbatie, fermitate si ordine din istoria Bisericii Catolice si a intregii credintei crestine. Din nou, o spun: NU, nu as "vota" pentru uciderea "ereticilor" (pentru mine nu exista asa ceva, ci doar oameni care gandesc diferit si definesc diferit Biserica si articolele de credinta) si/sau ateilor. ASTA IESE COMPLET DIN DISCUTIE, CEL PUTIN DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE. Deci vreau o primenire a climatului moral, fara magicieni/magiciene la mica publicitate, si fara inchinatorii marelui arhitect al universului bolgiilor infernului cu statutul (ce obraznicie vrednica de stapanul lor!) de utilitate publica in Romania.