Sunt de acord cu Mihailt. Comunicarea cu cei de alte confesiuni creștine va fi posibilă, dacă fiecare dintre noi va rămâne deschis față de ceilalți și va înțelege că, dincolo de diferențele dintre noi, toți avem în comun credința în Sfânta Treime - Adevăratul Dumnezeu - și suntem, astfel, coreligionari. De aceea, cred că, atunci când vom mai fi ispitiți să-i numim pe confrații noștri "eretici", ar fi bine să ne amintim cuvintele Mântuitorului Hristos adresate celor care-și numesc semenii "netrebnici" și "nebuni". Dacă, potrivit Domnului nostru Iisus Hristos, cei care se adresează unui semen cu apelativul "nebunule" sunt vrednici de a-și pierde mântuirea, oare ce pedeapsă vor merita cei care-i numesc pe confrații lor "eretici" - cuvânt mult mai jignitor decât apelativul "nebun"? Noi cum ne-am simți, dacă un catolic ne-ar numi "eretici" pentru că nu ne supunem Papei, sau dacă un protestant ne-ar considera drept "idolatrii" fiindcă cinstim icoanele? Ne putem mărturisi credința, rămânând iubitori și toleranți față de confrații noștri creștini care, împreună cu noi, se închină lui Hristos, Mântuitorul nostru. Mai mult decât atât, ne va fi imposibil să mărturisim Ortodoxia noastră în fața celorlalți creștini, dacă, printr-o atitudine extremistă, îi vom îndepărta de noi.
Există creștini catolici plini de harul lui Dumnezeu, sinceri în credință și foarte deschiși față de Biserica noastră. Cunosc personal o astfel de persoană, de care m-am atașat în mod deosebit. Cred că știți, dragi frați ortodocși, că Sfântul Serafim de Sarov, în convorbirea sa cu Motovilov, arăta că harul primit prin Sfânta Taină a Botezului este atât de necesar, încât le este lăsat chiar și ereticilor, până în ultima clipă a vieții. Din cuvintele acestui mare duhovnic și sfânt, reiese faptul că nu doar creștinii catolici, ci chiar și ereticii primesc harul lui Dumnezeu, pentru a se putea apropia de El. Gândurile lui Dumnezeu nu sunt ca ale noastre, potrivit Sfintei Scripturi. :)
Îmi cer scuze, dacă, din cauza oboselii, am scris un mesaj destul de incoerent și cu greșeli de scriere. :) Sper că ați înțeles gândul pe care am dorit să-l transmit. M-aș bucura să continuăm discuția pe acest topic.
Pace și bucurie întru Domnul!
Laura Stifter
|