Citat:
În prealabil postat de laurastifter
Așa știam, că Papa Ioan Paul al II-lea, atunci când a mers într-o vizită oficială în Grecia, a cerut scuze în numele B C pentru cruciada a IV-a (1202-1204), încheiată prin cucerirea Constantinopolului. Credeam că și-a cerut scuze și pentru existența Inchiziției, dar dacă nu a fost așa...
|
Asadar pentru excesele acelei cruciade, nu pentru cruciade sau inchizitie. Am mai scris despre acea cruciada, se pare ca un pretendent la tron a cerut cruciatilor ajutorul pentru luarea tronului imperiului Bizantin, dupa aceea cruciatii au cerut o recompensa mare, noul imparat nu a avut suma necesara, si cruciatii au jefuit Constantinopolul.
Citat:
Ceea ce am încercat să susțin în mesajul anterior a fost ideea că, dacă mi s-ar demonstra, cu argumente istorice, că un anumit ierarh ortodox a comis crime în numele credinței, i-aș critica atitudinea fără nicio mustrare de conștiință... și n-aș ezita să numesc o astfel de faptă "crimă abominabilă" și chiar "blasfemie", cu toate că ar fi fost săvârșită de către un ortodox.
|
Corect, noi putem spune ca un ierarh s-a inselat sau chiar e apostat.
Citat:
Este trist... De aceea, încercam să-i conving pe confrații catolici de pe forum (observ că fără succes, din păcate) că, pentru a-și mărturisi corect credința, trebuie să se delimiteze clar de păcatele și ideologiile din vremuri apuse. În caz contrar, vor contribui, fără voia lor, la îndepărtarea oamenilor de credință...
|
Problema se pune diferit pentru catolici, din cauza ca BC a adoptat acum 150 de ani dogma infailibilitatii, care se aplica si retroactiv. Si nu pot spune ca BC a gresit si un papa a gresit ex cathedra. E ca si cum s-ar delimita de BC. Pentru catolici este Sfanta Inchizite, de exemplu pentru noi este Sfanta Scriptura.
Citat:
Dacă stau bine să mă gândesc, cred că noi, creștinii, ar trebui să dezaprobăm și ideea de excomunicare. Sunt sigură că Dumnezeul nostru Cel iubitor, Care Și-a dat viața pe cruce inclusiv pentru vrăjmașii Săi (pentru cei arși pe rug de Inchiziție), nu vrea ca vreun suflet să fie exclus din Bserică, ci voia Sa este mântuirea întregii omeniri, potrivit Sfântului Apostol Pavel care ne încredințează că Dumnezeu "voiește ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină". Sfântul Ioan Gură de Aur îi sfătuia pe credincioși să nu pronunțe cuvântul "anatema" împotriva nimănui (nici chiar împotriva celor adormiți, a căror judecată particulară a avut deja loc), căci doar Dumnezeu are dreptul de a decide în privința sufletelor omenești.
|
Aici nu sunt de acord. Bineinteles, noi nu trebuie sa pronuntam nicio excomunicare, o face doar Biserica. Aceasta se intampla cand o erezie ajungea sa se extinda, era condamnata erezia si cel ce o propagase. In BO nici nu se prea mai practica excomunicari, pentru ca nu prea au mai fost erezii. Ereziile sunt doar in cadrul BO, nu ne intereseaza ce alte credinte au in alte religii sau culte. De exemplu daca acum un credincios incepe sa spuna ca Mahimed e profetul nu-l baga nimeni in seama. Dar daca acela se apuca sa converteasca la conceptia lui pe cei din Bo, sa spun ca ei sunt adevarata biserica, atunci un sinod se va intruni, va condamna conceptia aparuta si pe cel ce a propagat-o si va spune ca orice ortodox care crede asa ceva nu prea mai poate fi ortodox. In legatura cu catolicii avem sinoade ortodoxe care condamna noile dogme ale acestora:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=12777
Ultimul link nu cred ca o sa-ti palca prea mult (am vazut la alt topic ca ii consideri pe catolici aproape la fel ca ortodocsii), dar acesta e adevarul.