Citat:
În prealabil postat de Traditie
Eu nu sunt de acord cu aceasta idee.
Ierarhizarea între barbat si femeie este dezumanizanta si se datoreaza viciozitatii societatii care sexualizeaza totul, care le educa pe fetite sa fie atractive ca sa fie pe placul barbatilor, în loc sa le educe sa fie oameni independenti.
|
Nici eu nu sunt deacord cu aceasta ierarhizare pentru ca ierarhizarea facuta de Domnul este cea bazata pe iubire si nu pe sex, El zicand ca, cine vrea sa fie mai mare peste ceilalti sa se faca pe sine mic si sa le slujeasca lor.
Sf. Ap. Pavel care a facut initial aceasta afirmatie cum ca barbatul ar fi capul/seful femeii, afirmatie bazata pe conceptiile evreiesti, a inteles ulterior ca in Hristos nu mai exista nici barbat si nici femeie. In plus de asta, in momentul in care a afirmat ca barbatul ar fi seful femeii a mai afirmat ceva: asa cum Dumnezeu este seful lui Iisus. Ori iata ca dogma Trinitatii crestine sustine egalitatea Persoanelor dumnezeiesti si nu afirma ca Dumnezeu Tatal ar fi seful Fiului. In plus de asta, Sf. Ap. Pavel argumenteaza faptul ca femeia a fost facuta din barbat (asa cum Fiul este nascut din Tata) insa apoi adauga ca de fapt barbatul este nascut din femeie si toate sunt de la Dumnezeu, si ceea ce nu remarca apostolul in scrierile sale este faptul ca, in timp ca barbatul este nascut din femeie, Tatal nu este niciodata nascut din Fiu. Cu alte cuvinte, in cazul divinitatii, doar Fiul este nascut din Tatal, in timp ce in cazul umanitatii, femeia este facuta din barbat si barbatul este la randul lui nascut din femeie, deci raporturile nu sunt unidirectionale ca in cazul divinitatii.
Si pe langa asta, ideea Martorilor lui Iehova ca Iisus nu ar fi Dumnezeu se bazeaza tocmai pe aceasta interpretare stricta a cuvintelor ierarhice pentru ca Iisus zice ca Tatal este mai mare decat El, iar Ap. Pavel zice ca Dumnezeu este seful lui Iisus si ca atare, pentru martorii lui Iehova, ideea ca Iisus Fiul ar fi egal cu Tatal si acelasi Dumnezeu cu El, este o mare erezie introdusa prin sinodul de la Niceea care a dus la apostazia bisericii crestine primare asa cum fusese profetit, dupa parerea lor, nu mai stiu unde, daca in VT sau NT. Iata la ce poate duce o intelegere gresita a unor cuvinte...