View Single Post
Vechi 06.07.2011, 02:52:20
ALEXANDRU ANASTASIU's Avatar
ALEXANDRU ANASTASIU ALEXANDRU ANASTASIU is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.03.2010
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit După atâta timp o dorită reîntâlnire 1

Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave Vezi mesajul
Ma inclin cu respect in fata demersului dvs academic,voi citi ce mi-ati recomandat si voi urmari,cu mare atentie, tot ceea ce urmeaza sa postati cand va va permite programul.Eu am tot timpul din lume cand primesc o asemenea invitatie,care nu se poate refuza si pe care voi incerca sa o primesc,cat pot eu,cu inima deschisa.Cel de Sus sa va calauzesca pasii.
Dragul meu, din postările dinainte de examene am rămas dator cu un răspuns. Aș putea să iau punct cu punct confesiunea de credință de la Westminster și să-ți arăt cu nu duce la Sfânta Scriptură ci este contrară ei. Dar este un drum îndelungat și cred că nu ar duce la apropiere ci, dimpotrivă, ne-ar dezbina și mai mult, pe lângă dezbinarea istorică a grupării tale de Sfânta Biserică. Ori nu este de nici un folos nimănui dezbinarea.
Ce am remarcat însă în cele ce mi-ai scris a fost însă mulțumirea ta vis a vis de credința ta în ceea ce privește roadele ei în viața ta „Credinta mea mi-a oferit mereu bucurie, incredere, speranta si tarie in fata adversitatilor. Aceste lucruri le-am simtit si le simt extrem de clar si de puternic inauntrul meu”. Este firesc să simți așa ceva. În zilele noastre când toți se întrec în a huli pe Hristos, cineva care caută să trăiască o credință legată de bunătatea lui Hristos este încurajat de Dumnezeu cu toată dragostea. Este ce spune în Sfânta Evanghelie:
Marcu 9:38. Și I-a zis Ioan: Învățătorule, am văzut pe cineva scoțând demoni în numele Tău, care nu merge după noi, și l-am oprit, pentru că nu merge după noi.
Marcu 9:39. Iar Iisus a zis: Nu-l opriți, căci nu e nimeni care, făcând vreo minune în numele Meu, să poată, degrabă, să Mă vorbească de rău.
Marcu 9:40. Căci cine nu este împotriva noastră este pentru noi.
Așadar este limpede că se pot face și minuni în numele lui Hristos chiar de către cei ce nu-L urmează. Sunt convins că tot ceea ce ai descris tu mai sus îți vine din cauză că tu ai această credință legată de Hristos și că mergând pe calea ei vei continua să dobândești acestea.
Nu mă miră nici ce ai spus mai jos despre credința ta: „Esenta,inima ei, este suveranitatea absoluta a lui Dumnezeu”. Aș dori însă, ca din dragostea ta pentru tine în veșnicie, să fi puțin atent cu inima, fără să te superi pe ce-ți spun eu acum. Nu este o dorință de a-ți jigni credința și cu atât mai puțin pe tine. Credința aceasta a ta, ca de altfel și a celorlalți protestanți și a papiștilor de asemenea, este de fapt o transpunere a credinței evreiești în plan creștin.
Tot ceea ce au obținut evreii în Vechiul Testament, dacă își respectau propriile făgăduințe față de Dumnezeu, erau bunătăți și fericiri pământești:
Deut.30:15. Iată eu astăzi ți-am pus înainte viața și moartea, binele și răul,
Deut.30:16. Poruncindu-ți astăzi să iubești pe Domnul Dumnezeul tău, să umbli în toate căile Lui și să împlinești poruncile Lui, hotărârile Lui și legile Lui, ca să trăiești și să te înmulțești și să te binecuvânteze Domnul Dumnezeul tău pe pământul pe care îl vei stăpâni.
Deut.30:17. Iar de se va întoarce inima ta și nu vei asculta, ci te vei lăsa ademenit și te vei închina la alți dumnezei și le vei sluji lor,
Deut.30:18. Vă dau de știre astăzi că veți pieri și nu veți trăi mult în pământul pe care Domnul Dumnezeu ți-l dă și pentru a cărui stăpânire treci tu acum Iordanul.
Deut.30:19. Ca martori înaintea voastră iau astăzi cerul și pământul: viață și moarte Zi-am pus eu astăzi înainte, și binecuvântare și blestem. Alege viața ca să trăiești tu și urmașii tăi.
Deut.30:20. Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău, să asculți glasul Lui și să te lipești de El; căci în aceasta este viața ta și lungimea zilelor tale, ca să locuiești pe pământul pe care Domnul Dumnezeul tău cu jurământ l-a făgăduit părinților tăi, lui Avraam, lui Isaac și lui Iacov că îl va da lor”.
Credința pe care tu ne-ai expus-o este o schimbare a lui Yahwe cu Hristos și o dobândire a fericirii pământești prin respectarea poruncilor Lui, cu o singură diferență față de evrei, că se înveșnicește și în împărăția cerului această fericire pământească în urma răsplății dobândite în urma Judecății de Apoi.
Dragul meu, iartă-mă că-ți spun, nu este nimic mai hidos exprimat despre Hristos și creștinism. Cum crezi tu că Hristos a coborât de pe tronul Sfintei Treimi, S-a făcut Om, S-a lăsat răstignit pe Sfânta Cruce, a primit în ființa Sa toate păcatele noastre, toate durerile noastre, inclusiv toate chinurile iadului, doar pentru a ne da ceea ce aveam? Doar pentru a schimba regulile evreiești cu unele creștinești având ca scop o fericire omenească pieritoare și deșartă prin ea însăși, ba să-L mai acuzăm hulind că vrea să o prefacă în fericire veșnică dar cu aceleași proprietăți ridicol de deșarte raportate la împărăția cerurilor.
Hristos a venit ca să schimbe lumea, să aducă nu numai mântuirea ci îndumnezeirea adică viața lui Hristos înviat, înălțat, așezat de-a dreapta Tatălui cu trupul îndumnezeit asemenea dumnezeirii Tatălui. Nu înțelegi că este o altă viață, de neînțeles pentru mintea omenească, chiar și iscusită în Sfânta Scriptură cum era cea a lui Nicodim?
Ioan 3:1. Și era un om dintre farisei, care se numea Nicodim și care era fruntaș al iudeilor.
Ioan 3:2. Acesta a venit noaptea la Iisus și I-a zis: Rabi, știm că de la Dumnezeu ai venit învățător; că nimeni nu poate face aceste minuni, pe care le faci Tu, dacă nu este Dumnezeu cu el.
Ioan 3:3. Răspuns-a Iisus și i-a zis: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva de sus, nu va putea să vadă împărăția lui Dumnezeu.
Ioan 3:4. Iar Nicodim a zis către El: Cum poate omul să se nască, fiind bătrân? Oare, poate să intre a doua oară în pântecele mamei sale și să se nască?
Ioan 3:5. Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu.
Ioan 3:6. Ce este născut din trup, trup este; și ce este născut din Duh, duh este.
Ioan 3:7. Nu te mira că ți-am zis: Trebuie să vă nașteți de sus.
Vezi, naștere de sus, altfel și viață de sus altfel.
Nu vezi ce ne spune nouă Sfântul Evanghelist Ioan că devin creștinii:
Ioan 1:10. În lume era și lumea prin El s-a făcut, dar lumea nu L-a cunoscut.
Ioan 1:11. Întru ale Sale a venit, dar ai Săi nu L-au primit.
Ioan 1:12. Și celor câți L-au primit, care cred în numele Lui, le-a dat putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu,
Ioan 1:13. Care nu din sânge, nici din poftă trupească, nici din poftă bărbătească, ci de la Dumnezeu s-au născut.
Ioan 1:14. Și Cuvântul S-a făcut trup și S-a sălășluit între noi și am văzut slava Lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har și de adevăr.
Vezi că lumea nu-L poate cunoaște? Vezi că devenim dumnezei după har și nu oameni cu aceeași fel de viață doar că este veșnică?
Dragul meu, viața creștinului nu este ceea ce descrii că ai obținut prin credință. Se poate ajunge la aceasta și prin budism și printr-o o viață morală în orice credință și chiar și în ateism. Creștinismul este ceva radical nou și radical altceva decât fericirea și echilibrul psihosomatic moral al omului vechi. Este a trăi împărăția cerului pe pământ prin pocăință, adică schimbarea nu numai a minții ci a ființei, este a trăi cu adevărat, mai adevărat decât cele mai demonstrabile experimente prin știință și pipăibile prin simțuri, a trăi mai profund decât însăși viața de aici
I.Cor.2:9. "Cele ce ochiul n-a văzut și urechea n-a auzit, și la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gătit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El".
Iar unde este iubire nu este suveranitatea absolută a Celui Iubit ci o dragoste nespuse de mire duhovnicesc Hristos și mireasă duhovnicească - sufletul omenesc. Dacă Dumnezeu ar fi suveranul absolut al judecății și pedepsei, ar fi un terorist mai rău ca teroriștii musulmani căci ar fi veșnic și ar fi mai frumoasă relația cu o desfrânată unde găsești totuși ceva căldură, recunoștință, considerație și atenție față de cel ce plătește. Dar să nu fie așa!!! Dumnezeu este cu adevărat suveranul absolut, care judecă și pedepsește dar tocmai pentru că nespus de mult iubește. Ce este mai dureros și mai groaznic decât să vezi pe Cel ce Și-a dat viața în chinuri pentru tine, pentru a te face mireasa de la sânul Său, întorcându-Și capul de la tine doar pentru că nu te poate vedea cum te-ai mutilat în halul acesta prin nesimțire. Și ce chin mai înfricoșat este decât a fi despărțit de El în veșnicie tocmai pentru că în libertatea ta nebună nu-L dorești.
Vezi bucuria mea ce este creștinismul? O nesfârșită dragoste:

SF. MARCU ASCETUL: "Atâta adevăr se află în spusele cuiva câtă siguranță îi dau smerenia, blândețea și dragostea"

Acum este publicată și viața (audio) Bătrânului care mi-a lămurit credința în iubire, aici:
Fratele Traian Bădărău (Tătăică)

Pentru cine dorește să fie ctitor la Catedrala Mântuirii Neamului, iată legătura.
Reply With Quote