După atâta timp o dorită reîntâlnire 3
Ca să-ți dau ca exemplu o mică aplicație practică a ceea ce înseamnă creștinism, o să-ți povestesc despre convertirea lui Nil, cumnatul meu:
Acesta a căutat cu ardoare adevărul. A fost anglican și i s-a spus să se spovedească el însuși, direct lui Dumnezeu, de tot ce a făcut, că n-avem nevoie de mijlocitor la spovedanie. A fost ascultător. A făcut așa, dar și-a dat seama că era același Nil înainte de spovedanie și același după spovedanie. Nici o modificare. A repetat și a văzut minciuna și deșertăciunea unei astfel de pseudospovedanii. A tot încercat a se hrăni cu predici sterile protestante despre Hristos dar era același om vechi. A renunțat.
Apoi s-a căsătorit cu o rusoaică. A fost cu prima lui soție în Rusia. Acolo a văzut o procesiune ortodoxă la Lavra Peșterilor Kiev. I s-a părut ceva ciudat dar care avea totuși ceva din el și îl atrăgea. Apoi a uitat. Timp de 10 ani, în care se tot întâlnea cu tot mai mulți ortodocși, a regăsit în relația cu ei, din ce în ce mai intens, acest sentiment.
S-a întâlnit cu sora mea, în urma unei căutări pe internet, care i-a spus că are canon de la duhovnic să nu se împreuneze cu nici un bărbat înainte de nuntă, și aceasta doar la Biserică. Uimit de așa o noutate, fără să-i spună nimic, a fost să vadă cum e o slujbă la Biserica Ortodoxă. Era chiar în miercurea mare. A stat la toată slujba (8 ore) și atât de mult i-a plăcut că a mers și joi și vineri și sâmbătă. Lunea luminată, când s-a terminat slujba (care de data aceasta a ținut doar 3 ore) a fost uimit în sinea sa: „ce accident s-o fi întâmplat de s-a terminat așa de repede slujba”. Credea că toate slujbele la ortodocși sunt de 8 ore.
Cele ce le-a simțit l-au determinat să ia legătura cu mine prin Skype și să mă întrebe tot ce i-a venit lui în inimă: de la dogmatica înaltă până la întrebări practice de exemplu dacă este păcat să vezi un tablou clasic nud și să cânți la pian (e pasionat de muzica de pian, cântă și are cinci piane de colecție).
S-a hotărât să se lipească total de Ortodoxie. S-a hotărât să se și boteze și a venit în țară. L-am dus la o Sfântă Mănăstire, cu blagoslovenia arhiereului nostru, și s-a spovedit, a făcut lepădările și s-a botezat.
Când l-am îmbrățișat înainte de lepădări am simțit că avea consistența de carne grea și rigidă. În timpul lepădărilor ieșea un miros de cadavru din el. Când a fost scufundat în cristelnița special comandată pentru el (de 500 de litri) a intrat o bucurie și o lumină în el, s-a înroșit la față și a râs cu toată fericirea. Apa din cristelniță a căpătat culoarea și consistența petrolului.
La despărțire când l-am îmbrățișat era la consistență ca un fără de trup, ușor și lin ca o adiere și avea o mireasmă de crin, dar ceva mai ușoară nu așa greoaie. Mi-a mărturisit apoi că n-a simțit în viața lui, nici măcar din partea mamei lui, o englezoaică de altfel foarte duioasă, atâta dragoste cum a simțit la noi ortodocșii. Și a mai simțit ceva.
A simțit că i s-a „deschis inima și poate iubi cu taină” după cuvintele lui.
Dragul meu și bucuria mea, nu vreau să te jignesc, nu vreau să te constrâng, dar Hristos ne cheamă tocmai la această viață lăuntrică, nevăzută dar simțită cu simțurile duhovnicești, de deschidere a inimii spre iubirea de taină. Nu pot să-ți spun mai mult de atât pentru că această viață, fiind viața lui Hristos înviat, este dincolo de această lume și nu se poate explica ci doar experia. Atât pot să-ți spun
Ioan 1:46. Și i-a zis Natanael: Din Nazaret poate fi ceva bun? Filip i-a zis: Vino și vezi.
Dacă dorești mai mult decât atât nu se poate exprima în scris, scrie-mi pe mesageria privată și îți dau telefonul meu să vorbim așa mai de la suflet la suflet căci credința vine prin auz
Rom.10:17. Prin urmare, credința este din auzire, iar auzirea prin cuvântul lui Hristos.
Nu se poate epuiza sau vorbi cu adevărat acoperiți de răceala electronică. Bătrânul meu, ce mi-a dat mie credința invita pe oamenii însetați de adevăr sau împovărați de necazuri la masă unde le oferea toată dragostea. Te invit așadar, dacă dorești, și la Biserica mea, la masă cu noi, unde m-a blagoslovit arhiereul nostru să spun cuvânt de învățătură, te așteptăm cu toată dragostea, dar nu pentru a face prozelitism, pentru a spori numărul credincioșilor cu 1, să ne lăudăm în tine, pentru că nu te mințim promițându-ți cine știe ce minuni sau fericiri pământești ci simplu… doar adevărata credință: Credința lui Hristos. Aceasta nu-ți aduce ce-ți aduce credința ta
„Credinta mea mi-a oferit mereu bucurie, incredere, speranta si tarie in fata adversitatilor. Aceste lucruri le-am simtit si le simt extrem de clar si de puternic inauntrul meu”.
Credința lui Hristos, pentru că este viața lui Hristos pe pământ îți aduce aceasta
Rom.6:3. Au nu știți că toți câți în Hristos Iisus ne-am botezat, întru moartea Lui ne-am botezat?
Rom.6:4. Deci ne-am îngropat cu El, în moarte, prin botez, pentru ca, precum Hristos a înviat din morți, prin slava Tatălui, așa să umblăm și noi întru înnoirea vieții;
Rom.6:5. Căci dacă am fost altoiți pe El prin asemănarea morții Lui, atunci vom fi părtași și ai învierii Lui,
Rom.6:6. Cunoscând aceasta, că omul nostru cel vechi a fost răstignit împreună cu El, ca să se nimicească trupul păcatului, pentru a nu mai fi robi ai păcatului.
Rom.6:7. Căci Cel care a murit a fost curățit de păcat.
Rom.6:8. Iar dacă am murit împreună cu Hristos, credem că vom și viețui împreună cu El,
I.Cor.1:22. Fiindcă și iudeii cer semne, iar elinii caută înțelepciune,
I.Cor.1:23. Însă noi propovăduim pe Hristos cel răstignit: pentru iudei, sminteală; pentru neamuri, nebunie.
I.Cor.1:24. Dar pentru cei chemați, și iudei și elini: pe Hristos, puterea lui Dumnezeu și înțelepciunea lui Dumnezeu.
I.Cor.1:25. Pentru că fapta lui Dumnezeu, socotită de către oameni nebunie, este mai înțeleaptă decât înțelepciunea lor și ceea ce se pare ca slăbiciune a lui Dumnezeu, mai puternică decât tăria oamenilor.
Gal.2:20. M-am răstignit împreună cu Hristos; și nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăiește în mine. Și viața de acum, în trup, o trăiesc în credința în Fiul lui Dumnezeu, Care m-a iubit și S-a dat pe Sine însuși pentru mine.
Gal.6:14. Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!
Așadar, dacă vrei să dobândești nebunia lui Hristos, dacă te hotărăști să te răstignești, nu–i nimic confortabil aici, te pregătești de ispite, de necazuri, de suferințe. Dar merită fiindcă în ele găsești o bucurie pe care nici măcar n-ai visat vreodată că poate exista, căci în ele și în totul este Hristos înviat.
Dar să nu crezi că poate cineva, care nu a trăit viața aceasta a lui Hristos pe pământ, că dincolo, unde dispare fericirea pământească, să mai găsească fericirea pământească. Acolo nu-i va rămâne decât să fie, ca și aici de altfel, fără viața adevărată a lui Hristos, adică în singurătatea înfricoșată a celor ce-L refuză pe Hristosul adevărat ca să zacă în nefericirea unui hristos inventat, deci mincinos și mort.
Apoc.3:17. Fiindcă tu zici: Sunt bogat și m-am îmbogățit și de nimic nu am nevoie! Și nu știi că tu ești cel ticălos și vrednic de plâns, și sărac și orb și gol!
Apoc.3:18. Te sfătuiesc să cumperi de la Mine aur lămurit în foc, ca să te îmbogățești, și veșminte albe ca să te îmbraci și să nu se dea pe față rușinea goliciunii tale, și alifie de ochi ca să-ți ungi ochii și să vezi.
Apoc.3:19. Eu pe câți îi iubesc îi mustru și îi pedepsesc; sârguiește dar și te pocăiește.
Apoc.3:20. Iată, stau la ușă și bat; de va auzi cineva glasul Meu și va deschide ușa, voi intra la el și voi cina cu el și el cu Mine.
Apoc.3:21. Celui ce biruiește îi voi da să șadă cu Mine pe scaunul Meu, precum și Eu am biruit și am șezut cu Tatăl Meu pe scaunul Lui.
Apoc.3:22. Cine are urechi să audă ceea ce Duhul zice Bisericilor.
Acum este publicată și viața (audio) Bătrânului care mi-a lămurit credința în iubire, aici:
Fratele Traian Bădărău (Tătăică)
Pentru cine dorește să fie ctitor la Catedrala Mântuirii Neamului, iată legătura.
|