Rezadiniran,
Sensul ca toate stapanirile sunt de la Dumnezeu este cel pe care l-a dat Domnul cand a fost judecat de Pilat si a fost intrebat daca nu stie ca el, Pilat, avea puterea sa il execute sau sa il elibereze. La care Domnul i-a raspuns ca nu ar fi avut aceasta putere daca nu i-ar fi fost data de la Dumnezeu. Deci faptul de a avea puterea de la Dumnezeu nu implica si faptul ca orice mod de folosire a acelei puteri este dorit de Dumnezeu. Inclusiv nazistii nu ar fi avut nici o putere sa ucida in masa evreii daca Dumnezeu nu le-ar fi dat aceasta putere. Asta nu inseamna ca Dumnezeu a dorit uciderea evreilor. Nici macar pentru evrei Dumnezeu nu ar fi vrut sa le dea rege ci ar fi vrut ca El sa fie singurul lor Rege. Cum insa evreii vroiau si ei rege ca neamurile din jur, Dumnezeu le-a dat Rege cu puterea aferenta unui Rege. Nu inseamna insa ca asta a fost voia Sa. Deci nu confundati una cu alta.
Sf. Ap. Pavel era exact un Inchizitor evreu care ii cauta sa ii prinda pe ereticii de crestini si sa-i duca in fata tribunalului religios evreiesc. Si nu ar fi putut face asta daca nu ar fi avut putere de la Dumnezeu. Asta nu inseamna ca Dumnezeu dorea Inchizitia evreiasca ci l-a intrebat de ce Il prigonea... Deci daca cumva Sf. Ap. Pavel ar mai fi fost pro-inchizitie,
numai aceste reminiscente pot fi. Insa el s-a cait foarte mult de faptele sale, asa ca eu nu am vazut nicaieri sa fie pro-inchizitie si deci discursul isi pierde din start motivul de a exista. Sf. Ap. Pavel, invatat fiind de Duhul Sfant a zis exact ca si Domnul, in Galateni daca imi amintesc bine, ca toata Legea se afla in porunca de iubire a aproapelui. Deci a intarit ceea ce a zis in alta parte: fara iubire nu suntem nimic. Si este normal din moment ce exista o singura porunca pentru noi: iubirea.
Last edited by Adriana3; 06.07.2011 at 20:01:07.
|