Citat:
În prealabil postat de bogdan81
Sa luam un exemplu concret. Betia e un pacat. Dar daca statul pedepseste consumul si comercializarea alcoolului, ajungem la legea prohibitiei din America anilor 20 ai secolului trecut. Rezultatul care a fost? Dezvoltarea unei retele mafiote de crima organizata foarte puternice care a aratat ca masura desi s-a dorit benefica, mai mult rau a facut.
|
Argument invalid.
În primul rând, este invalid deoarece, de bine de rău, există legi împotriva beției, dar nu împotriva vrăjitoriei. Spre exemplu, beția la volan este infracțiune și se pedepsește cu amendă (penală, adică cazier) sau cu închisoare. Minorilor le este interzis să cumpere alcool, dar nu să facă vrăji. Iarăși, alcoolul este interzis militarilor în misiune, etc.
În al doilea rând, este invalid deoarece, în cazul alcoolului, ceea ce este păcat nu e consumul, ci beția. Consumul de alcool care nu duce la beție nu este păcat. Sper că nu adoptați poziția (neo)protestantă potrivit căreia consumul de alcool este păcat. Nu același lucru e în cazul vrăjitoriei. Ea este păcat grav indiferent de "cantitatea" folosită.
De aceea, în mod just, Sfânta Inchiziție (și Sfânta Biserică în general) nu a avut nimic împotriva producerii și comercializării alcoolului, dar a fost mereu preocupată ca vrăjitoria să nu prolifereze. Există chiar așezăminte monahice care produc și vând vin, bere sau șampanie. Dom Perignon a fost un bun călugăr catolic. Dar nu există ceva ca producerea de vrăji. Deși, în mediul ortodox, am auzit că preoții fac tot felul de chestii (cum ar fi deschiderea Cărții).