Citat:
În prealabil postat de omul_2011
-oare nu zicem noi gresit ca El este Dumnezeu, asa cum au zis iudeii despre El ca s-ar fi dat drept regele lor, desi nu o facuse?
|
1. Faptul că Isus este Dumnezeu e dogma definitorie a creștinismului. Sunt și alte dogme, dar numai aceasta e definitorie. E interesant cât de mult s-a atrofiat "organul metafizic" al oamenilor: ereziile din primele secole îi contestau...umanitatea. Nu divinitatea. Divinitatea a început a-i fi contestată tot mai mult pe măsură ce ne apropiem de epoca modernă.
2. Isus chiar a fost regele iudeilor. Exact cel pe care îl așteptau ei, dar nu rege în felul în care se așteptau ei.
Citat:
- unde s-a dat Iisus Dumnezeu? (eu stiu unde se poate interpreta ca s-a dat, dar nu am inteles unde concret) (repet, poate nu sunt inzestrat destul incat sa percep constient asta si vreau sa o percep intr-o stare constienta si nu oarba, inconstienta)
|
În multe locuri din Biblie. Cel mai evident, în Matei cap 16.
Un spirit de infinită perfecțiune.
Citat:
-"S-a pogorât din ceruri Și S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioara Și S-a făcut om"... - noi de la ce ne intrupam? (nu vreau explicatia aia, precum de la spermatozoidul tatalui biologic) Trebuie sa existe ceva metafizic si intre noi si "ceruri".
|
De la voința lui Dumnezeu. El, prin persoana Spiritului Sfânt, este "de viață făcătorul".
Citat:
- Sau noi venim din alte ceruri ?
|
Nu preexistăm. Sufletele noastre sunt formate din nimic (ex nihilo), probabil la momentul concepției noastre (sau foarte aproape de acesta).
Citat:
-Ceruri se refera oare la Dumnezeu?
|
Dumnezeu este făcătorul cerului și al pământului (
factorum caeli et terrae). El a făcut Cerul înainte de a face pământul. Cerul este existență invizibilă (cu mijloace naturale). Când folosim pluralul ("Cerurile") avem în vedere diversitatea lui și alcătuirea ierarhică al lui, ca "spațiu" propriu diferitelor cinuri angelice.
Citat:
- noi putem sa ne consideram fii ai Lui Dumnezeu, asa cum se raporta Iisus la El ca fiu,
numindu-L Tatal?
- daca nu, in ce consta diferentele si de unde reiese?
|
Da, cu singura deosebire că suntem fii adoptivi, nu după natură. După natura Sa divină, Dumnezeu a avut un singur fiu: pe Isus Cel Unul Născut din preeternitate. Ca fii adoptivi, suntem chemați la aceeași glorie și la împărțirea aceleiași moșteniri.
Citat:
- de ce este gresit sa-l consideram pe Iisus, un sfant, un iluminat, cel mai mare geniu, vazator cu Duhul, etc, asemenea si celorlalti sfinti care au facut si ei tot felul de minuni, chiar si dupa moarte si sa-l consideram om nascut cu aceleasi limite trupesti cum ne nastem si noi?
|
Nu este greșit.
Citat:
- Nu ar fi mai usor pentru noi sa credem ca se poate ajunge la gradul Lui de desavarsire chiar daca suntem oameni neputinciosi?
|
Desigur că putem. În această privință, nimeni nu este neputincios.
Citat:
-de ce sa zicem, da El era asa desavarsit ca asa s-a nascut, Dumnezeu desavarsit?
|
Ca Dumnezeu, Isus a fost desăvârșit din momentul nașterii Sale. Ca om, a fost la fel de slab ca toți copiii.
Citat:
apropous! cine imi poate zice si mie, cam ce a facut Iisus intre anii copilariei si varsta sa de peste 30 de ani? Este o perioada lunga ce lipseste din biografia Sa cunoscuta. Sunt mult elegende, si pro si contra,dar in nici-un fel argumentate.
|
Biserica spune ceea ce i-a fost revelat. Nu mai mult, nici altceva decât i-a fost revelat. Ce a făcut Isus între vârsta de 12 ani când a mers la Templu și începutul activității Sale publice de la 30 de ani, nu a fost revelat. O aluzie biblică ("nu este Acesta fiul tâmplarului ?") sugerează că, mai degrabă, El s-a ocupat de atelierul de tâmplărie al tatălui Său adoptiv, la Nazaret.