Citat:
În prealabil postat de AlinB
Cel mai bine ar fi daca ai reusi sa descoperi asta personal :)
De altfel, discutii de genul asta au fost aici nenumarate, n-ar fi rau sa consulti arhiva, e obositor sa reiei aceleasi discutii cu fiecare nou venit.
Nu e o masca, este o realitate.
Ca nu o poti percepe ca atare, tine de neputintele fiecaruia dintre noi.
|
Realitatea este ceva care poate fi dedus din lanturi logice gen A=>B=>C=>D (definitie wikipedia: In Philosophy, Reality is the state of things as they actually exist, rather than as they may appear or might be imagined) Majoritatea stiintelor au acest A ca fiind o axioma atat de evidenta si indivizibila care garanteaza ca D este adevarat si real... Ei bine, in religie asa cum e vazuta acum, acest A este de multe ori, nonempiric, sau, dupa cum a aratat Sorin, derivat din D
Citat:
Dumnezeu n-are nevoie de binoclu si distanta nu e una fizica :)
|
Era o metafora
Citat:
Cand se face branza din lapte, se trece tot asa printr-o panza filtru..
Daca panza e curata, iese o branza de te lingi pe degete, daca ai sters in prealabil cu panza pe jos, ca om normal nu cred ca ai vrea sa gusti produsul finit.
Dar din pacate lumea noastra nu este una a normalitatii.
|
Apreciez foarte mult comparatia gandirii, singurul lucru care ne desparte de animale cu o panza cu care ai sters pe jos...
Citat:
In materie de credinta autentica, lucrurile functioneaza mult peste acest nivel.
|
Era doar un simplu exemplu de filozofie, religia si credinta in general e extrem de complexa, pentru ca, pentru a intelege un sistem ai nevoie de un sistem cel putin egal ca complexitate... Religia inseamna cunoasterea/intelegerea universului/individului (O filozofie a existentei), deci... Consecinta e evidenta
Citat:
Daca tie iti place sa crezi poveste asta, cine te poate impiedica?
Fiecare om cu crezurile lui, altii au religia lor, tu o ai pe a ta..problema este ca nu prea iti este de ajutor asa cum ar trebui.
|
Daca te referi la mantuire, voi nu intelegeti ca eu ca ateu (ma rog... panteist naturalist) nu am nevoie de conceptul de mantuire... Un concept asemanator este principiul echivalentei (daca fac rau universului, pentru a ma "ierta", trebuie sa fac ceva bun in schimb), in care cred...
Citat:
Asta este crezul tau, care este bazat pe o ipoteza nedemonstrata dar asimilata ca o axioma, dar nu trebuie sa te simti prost, chit ca te apropie de aia "neganditori" (eg. religiosii) mai mult decat ai vrea.
Face si asta parte din natura umana.
|
In general, eu tind sa nu emit ipoteze nedemonstrate, dar, deh... scaparea mea, asa ca uite argumentarea:
Au computerele viata dupa moarte? Nu Ce ne face pe noi atat de diferiti de computere? Faptul ca ele sunt facute din silicon si cupru si noi din carbon si oxigen? Nu! Pur si simplu ignoranta si aroganta noastra de a ne considera mai presus decat computere, animale, si practic tot ce ne inconjoara... Si asta e demonstrat stiintific si widely accepted...
Citat:
Ceea ce poti tu sa vezi nu e deloc crestinism, ci o suma de supozitii, o tentativa jalnica de a justifica un sistem moral din perspectiva unui ateu, cum ziceam, daca chiar te intereseaza crestinismul informeaza-te mai aproape de sursa, nu mai suntem pe vremea dictaturii "ratiunii" pardon, comuniste, sunt scoase sute si mii de carti, poti sa ceri recomandari pe forum.
|
Din contra, este crestinism, deoarece nu contrazice biblia sau existenta lui Dumnezeu, poate nu ortodoxism, dar oricum, este imperativ ca biserica sa isi schimbe metoda de argumentare pentru a rezista in societatea noastra "moderna", dupa cum a zis si Sorin, religia a devenit o minoritate...