Citat:
În prealabil postat de Mihai36
1.Nu cred ca unii fac legi ca sa demonstreze ca legea Domnului este gresita"
Cui sa demonstreze?
Ce legatura are legea penala cu legea lui Dumnezeu? una-i una, alta-i alta.
[/u]
Ah daca spui ca trebuie sa ne aducem contributia aducind in societate valori crestine asta e alta povete
Insa nu poti inlocui integral legea civila cu Legea lui Dumnezeu. Din citeva motive.
-nerespectarea legi lui Dumnezeu este pedepsita de Dumnezeu si nu ne putem substitui integral din acest punct de vedere.
-Legae penala presupune realizarea de inchiztorii bazate pe dovezi lumesti clare.
-Legea penala nu pedepseste decit actiunile care ii afecteaza pe ceilalti din punct de vedere ateu.
-Trebuie sa respectam liberul arbitru in ceea ce priveste libertatea de constiinta atita vreme cit nu ne deranjeaza si cita vreme nu putem aduce dovezi lumesti ca se urmaresc fapte contrar legii penale.
-Implicarea in politica trebuie sa se faca intro forma in care Biserica sa nu fie nevoita sa mai faca derogari sau sacrificii inutile.
-implicarea sa se faca intrun mod meritocrat.
|
Probabil am avut o exprimare defectuoasa,iar subiectul este prea complicat pentru mine, dar o sa incerc sa ma explic. Atit legea penala cit si legea Lui Dumnezeu ne limiteaza actiunile noastre. In timp ce legea civila, care este subiectiva (ce e bine intr-o tara e rau in alta etc) ne ofera reguli de conduita pentru a trai intr-un loc,respectarea legeii Lui Dumnezeu ne asigura mintuirea. Daca credem ca exista o lupta intre bine si rau, lupta pe care o putem vedea cu ochii nostri daca sintem atenti, atunci vedem ca armele celui rau sint perverse. Iar printre aceste arme avem si aceasta inversarea valorilor, binele e transformat in rau si invers.
Intr-adevar, nu putem impune legile crestine in spatiul laic. O data pentru ca Dumnezeu ne-a lasat liberi si in al doi-lea rind, chiar daca am putea, nu avem cum sa stim daca constiinta unui om e indreptata spre Dumnezeu, spre lume sau spre cel rau si deci o asa zisa pedeapsa nu ar avea cum sa fie aplicata. Insa, ati spus un lucru important:
Citat:
În prealabil postat de Mihai36
-Legea penala nu pedepseste decit actiunile care ii afecteaza pe ceilalti din punct de vedere ateu.
|
Aceasta "afectare" e subiectiva. Iar daca privim lucrurile prin prisma celor 10 porunci, atit crestinii cit si ateii ar putea fi afectati ca aud injuraturi si blesteme la TV (deci se incalca porunca 3), ca unii isi lasa parintii fara nici un fel de sprijin la batrinete (se incalca porunca a 5-a), ca avortul e normal si chiar permis prin lege (porunca a 6-a) si asa mai departe. Si in contextul asta mi se pare firesc ca cei care stabilesc limita in care morala sau bunul simt majoritar sint afectate sa fie majoritarii, iar in cazul tarii noastre crestinii ortodocsi prin Biserica Ortodoxa.
Cred ca morala crestin ortodoxa ar trebui sa stea la baza legislatiei din ROmania pentru ca in acest fel pur si simplu s-ar mintui mai multi oameni. Iar printre ei as putea fi si eu si cei pe care ii iubesc.