Citat:
În prealabil postat de Kronos
Asta dacă Învierea și minunile sunt adevărate și nu fabulații. Dvs. credeți că sunt adevărate și de aici concluzia că Iisus e Dumnezeu. Dacă ele nu sunt adevărate, întregul raționament (și creștinismul) se duc(e) de rîpă. Eu încă nu-mi explic cum se poate ca un asemenea om cu așa puteri, să învie morții, să nu fie consemnat de vreun scrib evreu și cum era el asuprit din toate părțile.
|
Corect, daca Invierea si minunile sunt adevarate, totul sta in picioare. De ce scribii evrei nu au consemnat? Eu cred ca ceea ce pentru noi astazi este ceva iesit din comun, a face minunile respective, acum 2000 de ani era ceva destul de obisnuit in cultura lor profund religioasa, erau si altii care faceau fel si fel de minuni. Evreii nu se minunau pentru ca Iisus facea minuni, ci pentru ca erau mai mari decat cele vazute pana atunci. Si ei stiau foarte bine ca doar cei bine-placuti lui Dumnezeu le putea face. Iar pe de alta parte, mesajul transmis de El a fost ascuns in mod voit de ochii lor duhovnicesti in asa fel incat auditoriul privea dar nu vedea, auzea dar nu intelegea. Stiti ca la inceput era urmat de multa lume dar din cauza mesajului Euharistic, toti l-au parasit cu exceptia celor 12 si a femeilor. Deci in ciuda minunilor facute, persoana Lui nu a fost considerata demna de a fi consemnata in vreun fel de istoricii lor. Mai mult, chiar si dupa Inviere, crestinismul era considerat o secta de evrei si un intelept de al lor a zis sa fie lasati in pace ca daca este secta, va disparea de la sine, daca insa este de la Dumnezeu va dainui iar ei risca sa lupte impotriva lui Dumnezeu. Cate secte evreiesti sunt atestate istoric? Asta pentru a intelege ce anume era considerat demn pentru a fi atestat.
Revenind la intrebarea pusa mai inainte: de ce Dumnezeu permite sa existe si alte religii daca acestea duc la pierzare, si inca sa le autentifice prin minuni, ca de fapt aici este cheia, nu existenta lor in sine, ci faptul ca exista din cauza minunilor care se produc, altfel s-ar fi pierdut adeptii ca si legendele olimpului. Daca aplicam principiul inteleptului evreu putem trage concluzia ca intr-adevar Dumnezeu a permis existenta acestor religii, dar de ce, daca nu ar fi adevarate? Si eu mi-am pus intrebarea si concluzia la care am ajuns este faptul ca sensul real al crestinismului inca nu a fost revelat pe deplin oamenilor. Iisus a spus ca Duhul Sfant ii va invata pe oameni, iar Ap. Pavel si-a dat seama ca era partiala cunoasterea lor, in ciuda faptului ca erau apostoli si propovaduitori ai Evangheliei. Cand Papa Ioan Paul II a afirmat ca inclusiv religia islamica duce la Hristos (sau cel putin asa am citit ca ar fi afirmat) culminand cu gestul facut intr-o moschee, ca orice ortodox care crede in ceea ce invata Ortodoxia, am fost convinsa ca Papa era in mare inselare si din cauza lui oamenii nu vor mai avea interes sa devina crestini daca oricum si religia lor este la fel de buna, si ca atare il vedeam responsabil de atatea suflete care se vor pierde. Mi-a luat ani de zile ca sa inteleg ca de fapt Papa avea dreptate. Mesajul revelat de Iisus incepand cu premergatorul Sau, Sf. Ioan Botezatorul si continuat prin urmasii Sai, apostolii, a fost o chemare la pocainta de cele rele si adoptarea unei conduite mai bune, fara pacat, plina de iubire. Pai exact asta este mesajul si a celorlalte religii pe care Dumnezeu le-a lasat sa supravietuiasca, de aceea multi din Vest si di Est vor ajunge in Imparatie in timp ce cei care se cred oarecum indreptatiti sa ajunga, mai intai evreii, si pe urma crestinii, se vor trezi ca nu merge chiar asa, Imparatia trebuie meritata. Ramane totusi frangerea painii, Painea vietii fara de care nu se poate intra. Ce este aceasta paine? Iisus a frant o paine dupa ce a multumit lui Dumnezeu Tatal si a dat-o apostolilor si apoi le-a dat si vinul, zicand ca erau Trupul si sangele Lui si asa s-a pus bazele Euharistiei. Eu cred foarte mult in aceasta Taina mai ales ca i-am simtit efectele pe propria piele, insa am inceput sa imi pun intrebarea daca nu este chiar mai mult de atat. Si anume: nu stiu cum este scris in variantele biblice originale, in greaca veche, dar in varianta ortodoxa este descris in cateva locuri cum se adunau primii crestini ca sa franga painea. Cum am avut recent ocazia sa ma confrunt live cu martori de-ai lui Iehova, am constata ca Biblia lor era diferita fata de a mea scriind ca acei crestini luau impreuna o masa, fara sa faca aluzie explicita la Euharistie si de acea ei sarbatoresc Euharistia doar de Pasti. Primul reflex a fost sa ma revolt pentru ca au modificat Biblia, insa apoi un pasaj (corect) din Biblia ortodoxa mi-a atras atentia, este vorba de pasajul in care Ap. Pavel ii cearta pe oamenii mai bogati care aduceau mancare pentru cina luata impreuna si isi mancau propria mancare fara sa se gandeasca si la saracii care nu aveau ce mancare sa aduca. Si astfel ii mustra zicand ca ei pot manca acasa, asa ca la Cina trebuia impartit saracilor. De la acest pasaj mi-a incoltit ideea ca la primii crestini Euharistia era de fapt aceasta impartire frateasca a bunurilor, ca faptul "luati mancati din aceasta toti, acesta este Trupul Meu care se frange pentru voi..." are o semnificatie mult mai profunda si anume daruirea celorlalti din ceea ce avem si suntem noi, acesta este Trupul Domnului care frange. Din pasajul de la Sf. Ap. Pavel se poate intelege ca la primii crestini semnificatia era mai degraba aceasta. In cazul asta, cand si de ce s-a pierdut sensul initial? Daca sa spunem ca ramane totusi o ipoteza, imi pare oricum ca este singura care ar putea explica de ce Dumnezeu a permis existenta si a celorlalte religii, religii care, prin prisma sensului dat astfel frangerii painii nu mai sunt deloc pierzatoare si ar putea explica si faptul ca la Judecata nu vor fi intrebari dogmatice ci doar intrebari legate de aceasta impartire frateasca a ceea ce avem si suntem: "gol am fost, flamand am fost... ". Daca painea vietii care se frange pentru noi si pe care trebuie sa o luam pentru a ajunge in Imparatie este de fapt frangerea a ceea ce avem si suntem pentru binele altora asa cum a facut Iisus, atunci se explica de ce inclusiv Ap. Pavel a aratat ca si ne-crestinii se vor mantui daca respecta aceasta lege a iubirii scrisa in inimile si cugetul lor, iar Papa Ioan Paul II a fost intr-adevar luminat de Duhul Sfant in gesturile facute. Si se explica si de ce toate profetiile indica unirea tuturor religiilor intr-una singura si asta in conditiile in care crestinii se roaga ca toti oamenii sa vina la Hristos iar Hristos Insusi a prezis ca portile Iadului nu va surpa Biserica Sa, si se explica si de ce profetiile indica venirea Antihristului in acel moment, nu pentru ca ar fi ceva gresit religia asta unica ci dimpotriva, este modul in care cuvinteld Domnului vor fi implinite: sfarsitul va veni atinci cand Evanghelia Sa va fi propovaduita pana la capatul pamantului. Dupa cum evolueaza lucrurile, ceea ce se raspandeste este exact ideea de iubire si ideea ca bunurile acestui pamant trebuie impartite in mod echitabil intre locuitorii Sai.