Citat:
În prealabil postat de lore86
Am citit undeva , nu retin unde ca daca oamenii te judeca ai scapat de judecata lui Dumnezeu(privind acel pacat).Daca ati avea trimiteri la ceva surse ar fi si mai bine:)
|
Lucrurile sunt legate de pocainta si de Taina Spovedaniei. Uite aici o pilda a par. Cleopa:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/nou44.htm
in care duhovnicul ii spune paricidului:
- Fiule, tatal tau cere judecata lui Dumnezeu asupra ta! Dar nu stiu un lucru: daca cere judecata în lumea aceasta sau în cealalta. Deci, bine ar fi sa fii judecat în lumea aceasta!
- Parinte, dar de unde am sa stiu eu aceasta?
- Iata, fiule. Daca judecata lui Dumnezeu te va ajunge în lumea aceasta, are sa fie bine. Ai sa tragi un necaz mare si ai sa scapi în cealalta lume; te duci acolo la bine. Iar daca judecata lui Dumnezeu te urmareste dincolo de mormânt, este mult mai greu! Fiule, acum du-te acasa si daca pe drum nu vei pati nimic, mai fa un an de zile canon si apoi vino iar la mine! Iar daca ai sa întâlnesti un necaz mare în drumul acesta spre casa, sa-l rabzi cu mare barbatie de suflet, ca prin necazul acela ai sa te curati si ai sa scapi de osânda pe care o ai asupra ta, ca ai fost ucigas de tata!
Iarasi, mai e o pilda tot la parintele Cleopa cu judecatile lui Dumnezeu, care pare sa indice acel lucru:
un calugar se intreaba de ce unii patimesc pe nedrept, iar pacatosilor le merge bine, si e pus sa asiste la o intamplare, pentru a vedea judecatile Domnului: un boier se odihneste la fantana, ii scapa pe jos o punga cu bani, dar nu observa, si se duce la drumul lui. Punga e gasita de un om, care se bucura de ea si care pleaca. Intre timp, boierul isi da seama ca a pierdut punga si se intoarce la fantana, unde gaseste un mosneag, care ii spune ca nu a furat nimic. Furios, ii da una in cap mosneagului, ucigandu-l, apoi vede ca punga nu era nicaieri si fuge plangand, batandu-se cu pumnii in piept. Calugarul e uimit si spune ca nu e drept ce s-a intamplat: mosneagul a murit nevinovat, hotul a ramas nepedepsit. Ingerul Domnului il lamureste ca Dumnezeu a facut dreptate: Omul care a luat punga fusese nedreptatit candva de boier exact cu suma care se gasea acolo; mosneagul era om bun, dar, in tinerete, ucisese fara sa vrea un om, si cu acest pacat, mergea in iad, dar prin moartea sa violenta si nedreapta i s-a rascumparat pacatul si se duce in iad, iar boierul si-a dat seama de nedreptatea lui si se va duce la manastire, unde se va pocai 40 de ani pentru faptele sale si asa se va mantui si el. Poate o gasesti pe google. Aici se sugereaza clar ca mosneagul si-a platit pacatul uitat prin moartea pe care a avut-o.
In concluzie, se zice ca mai bine patimesti aici, decat pe lumea aialalta, nu stim cum functioneaza judecatile Domnului, de aceea e bine sa ne ferim de pacate, sa le spovedim...
Ah, am, gasit linkul:
http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...opa-68439.html