Revenind la parintele Sofronie Saharov,eu nu tiu minte sa fi vazut ceva rau zis de budism de parintele Sofronie,prin cartea aceea despre Sfantul Siluan Athonitul.
Acum nu stiu ce sa spun,poate nu tin eu minte bine.
Normal ca se poate scoate o carte in care sa se zica parintele Sofronie a spus asa si pe dincolo de budism,fara ca parintele Sofronie sa fi zis asa,daca ii inseala dracii pe unii sa faca asa.
Si de ce zic asta,Klaus Kenneth,ucenic al parintelui Sofronie, zice asa:
"“Într-o zi, de pildă, la mănăstirea Essex a venit un vizitator care a luat statuia lui Buddha și a pus-o la fereastră. Un alt părinte i-a spus părintelui Sofronie că este un lucru exagerat să pui statuia lui Buda acolo, într-o mănăstire. Era starețul. Iar părintele Sofronie i-a spus starețului: „Dacă statuia aceasta te deranjează, atunci tu trebuie să pleci, dar omul acesta rămâne.” Pentru părintele Sofronie era mult mai important sufletul acelui om departe de Ortodoxie, decât gesturile sale naive. Așa am înțeles ce înseamnă dragostea”."
Nu ca parintele Sofronie ar fi apreciat in vreun fel ideile budiste,dar nici sa le condamne pe tonul acela nu cred ca ar fi facut.
Last edited by mihailt; 18.07.2011 at 22:48:25.
|