Pentru Marcus Aemilius
Suflet copleșit de întristare,
Nu te cunosc și n-am trăit niciodată experiențe asemănătoare cu cea prin care spui că treci în această perioadă. De aceea, voi evita să-ți dau sfaturi și, mai ales, să te judec.
Înțeleg că sufletul îți este deznădăjduit, slăbit de suferință. Oricare ar fi motivul, există o scăpare... pe care o cunoști, desigur, dar o eviți, așa cum facem toți, atunci când, căzuți în întristare (din cauza altora, sau ca urmare a propriilor greșeli), ne temem să cerem ajutor, parcă nu îndrăznim să conștientizăm faptul că iubim și suntem iubiți. Și ce, mai corect spus cine este scăparea noastră? Iisus Hristos, Cel Care, din iubire față de noi, S-a făcut Om asemenea nouă, a trăit suferințele și neliniștile noastre, asumându-Și inclusiv moartea noastră. Ai spus că te-a trădat. Dacă te-ar fi trădat, nu S-ar mai fi sacrificat pentru mântuirea ta. A, nu mai vrei să auzi tot argumente raționale, teologice etc? Întrebi doar de ce nu răspunde cererilor tale. Nu știu... întreabă-L pe El. Tot ceea ce știu , este adevărul că Hristos ne iubește și în tot ceea ce face putem recunoaște dragostea Sa dumnezeiască pentru noi. Mai mult decât atât Doar El îți poate revela și cred că, în starea ta spirituală pe care ne-ai descris-o, niciun argument filosofic sau teologic nu ți-ar putea alina suferința. Nu ai trebuință de argumente, de dezbateri, de întrebări... ci doar de dragostea lui Hristos, Cel Care-ți păstrează sufletul în viață, nelăsându-l să piară cu totul în moartea necredinței și a uitării de Dumnezeu. Hristos este Cel Care, atunci când nu te aștepți, va preschimba disperarea sufletului tău în bucuria duhovnicească datorită căreia, de mii de ani, martirii și asceții biruiesc lumea și orice obstacol ivit în această viață!
Nu aștepta de la oameni vindecarea sufletului tău. Ai sperat că, intrând aici pe forum, îți va reveni credința și ai fost, ulterior, dezamăgit. Nu suntem făcători de minuni! Nu-ți putem oferi decât cuvinte frumoase, căci suntem, ca și tine, ființe limitate, zidite din lut. Singura Persoană, Care poate și vrea să-ți tămăduiască sufletul și întreaga ființă, este Domnul nostru Iisus Hristos! Aleargă la El și, nu ezita nicio clipă să-ți descarci sufletul, să-ți deschizi inima în fața dragostei Lui divine. Spune-i Lui, plin de încredere, tot ceea ce simți, tot ceea ce ne-ai dezvăluit nouă și toate acele gânduri ascunse pe care doar Lui I le poți destăinui, fiindcă oricum le cunoaște. El știe ceea ce gândești despre El... Întreabă-L ce-i cu acele gânduri, care este planul Său în privința ta. Nu știu ce-ți va răspunde, dar n-are importanță, căci ți Se va dărui pe Sine și... în clipa aceea, vei înțelege că El Însuși este Răspunsul tuturor întrebărilor ce ne frământă inimile. Este minunat să comunici cu ceilalți, să-i iubești, să fii deschis față de ei. Totuși, dacă aștepți de la semenii tăi, sau de la tine însuți, izbăvirea de necredință... vei ajunge la concluzia că Hristos te-a "trădat". Nu te-a trădat El, ci ispitele care, amăgindu-ne, îndepărtează sufletele noastre de adevărata libertate și bucurie în Duhul Sfânt. Ce ți s-ar putea întâmpla dacă te vei mai ruga o dată, dacă vei mai oferi o șansă sufletului tău, în loc să-l pierzi, renunțând la adevărata credință - sursa adevăratei fericiri? Ai pierdut totul și poți câștiga totul! Îți trebuie doar... "încăpățânarea" și "nebunia" sfântă a credinței necondiționate, atașamentul total față de Mântuitorul Hristos!
Știu că am scris un mesaj foarte incoerent și-ntr-un stil care nu prea-mi este caracteristic. De regulă, dau argumente, combat ideile adverse, explic, am impresia că pot învăța pe alții. Totuși, din ceea ce ai scris, am înțeles că ai nevoie de altceva... de un cuvânt sincer de încurajare și, în primul rând, de ceea ce doar Hristos îți poate dărui. Noi nu ți-L putem oferi pe Hristos... Îți putem dărui doar predici despre El. Doar El Însuși ți se poate revela pe Sine, doar El Se poate apropia de sufletul tău învins, ducându-l la veșnica fericire și biruință.
Domnul cu sufletul tău!
Cu respect și sinceră înțelegere,
Laura Stifter
|