View Single Post
Vechi 19.07.2011, 12:18:39
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
Ce mi se pare e ca Dumnezeu e fara sfarsit nu stiu daca as putea zice ca e "personal" sau "nepersonal".

Apoi imi pare ca ideea unui Dumnezeu ca aflat in varful unei piramide,ingust,limitat,la care au access numai putini,nu prea corespunde cu ce e prin lume.
Iar mi se pare ca Dumnezeu lucreaza cam peste tot in lume,desi nu e evident sa vezi unde lucreaza.

Eu nu ii vad semnele lucrarii ca sunt pacatos si rau,dar pentru cineva bun si smerit probabil ar fi mai usor sa vada unde a fost lucrarea lui Dumnezeu,pronia Sa.
Asta apropos de contradictia anterioara dintre fratele Cristian si tara_tara_vrem_ostas.

Ca sa zic ca toti cei care nu sunt de religie crestin ortodoxa ca merg spre rau in vesnicie,iar nu pot ca nu cred asa ceva.
Asta mi s-ar parea o rezolvarea asa rapida a unei probleme fara sfarsit.
Ca daca omul e o taina,atunci si mantuirea este tot o taina.

Cum sa exemplific, unul pe aceasta lume e fericit daca are o casa mai micuta si sta acolo linistit si lucreaza ceva,altul e fericit daca are o casa mai mare ,altul nici nu doreste sa aibe casa ci ii place sa stea in natura da toti sunt fericiti etc.
Cel cu casa mai mica daca s-ar duce in casa mai mare nu ar mai fi fericit si multumit,la fel si cu cel de ii place sa stea in natura,etc.
Dumnezeu personal nu se refera la ceea ce te gandesti tu. Personal inseamna ca e Persoana, de aceea se spune ca am fost creati dupa chipul Sau, adica avem ratiune, constiinta, libertate, etc. Dumnezeu impersonal se refera la o divinitate ca un fel de energie.
Daca totul e taina cum crezi atunci inseamna ca suntem agnostici, nu credinciosi, sau credem orbeste, fara sa stim in ce si de ce. Crestinismul e revelat, iar ceea ce ni s-a revelat nu e secret, acela e adevarul. Mai sunt lucruri pe care nu le cunoastem, dar acelea nu sunt relevante pentru mantuire, ci doar pentru curiosi.
Spui "iar nu pot ca nu cred asa ceva". Cam asta inseamna credinta, unii nu cred si daca adevarul e evident, cum au facut evreii (unii, nu toti) care nu au crezut in Iisus desi L-au cunoscut si au fost partasi si la minunile Lui.
Ca ortodoxia e calea trebuie sa cercetezi, nu e nevoie sa crezi orbeste. Dar nici sa spui ceva fara sa stii, adica fara sa cercetezi, ca nu ai cum sa stii din nastere. Dumnezeu, ingerii si si cei apropiati de Dumnezeu din cer nu pot spune neadevarul. Asadar chiar Iisus ne-a spus ca cine nu se naste din apa si duh, adica nu se boteaza, nu va putea vedea imparatia. la fel cine nu mananca Trupul si Sangele Sau.
Tu crezi ca vezi si oameni buni in alte religii si asa si este. Dar asta tine de chipul lui Dumnezeu, asemanarea ne-am pierdut-o toti odata cu Adam. Nu are cum un om sa nu faca pacate, chiar daca la suprafata este bun, tot timpul are ganduri gresite. Deci nu poate fi nici macar a suta parte din nivelul lui Adam cand a fost izgonit din Rai. De aceea a fost nevoie de har pe care sa-l primim gratis, ca un ajutor.
Reply With Quote