Subiect: Ispita !
View Single Post
Vechi 19.07.2011, 23:48:24
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Iubiților, să nu ne amăgim singuri ! De câte ori omul face vreo faptă meritorie, primul pas este făcut de Dumnezeu, prin persoana Spiritului Sfânt. El este Acela care îl inspiră pe om, El îi dă impulsul, și tot El îi dă tăria. La asta ne referim, în fond, când Îi cerem să reverse harurile lucrătoare. Noi nici măcar un gând bun nu am putea gândi prin simpla forță naturală. Spunem că "am făcut un bine", dar, de fapt, ce s-a petrecut ? Dumnezeu a operat în noi, ca să operăm noi. Asta înțelegeau Sfinții de demult când spuneau "de la El (=Dumnezeu Apărătorul) ne vine și voința, și putința". Dar cineva ar putea spune: "bine, dar harurile acestea nu vin oare la cererea noastră, nu vin ca urmare a rugăciunilor noastre, Liturghiilor și altor Taine și Ierurgii prin care le chemăm ?" Ei bine, nu ! Fiindcă nu harul vine la cererea omului, ci harul însuși ne face să îl cerem. Deci, toate faptele bune ale omului, toate situațiile în care el are merit, sunt conlucrare între Dumnezeu și om. Dar primul pas îl face Dumnezeu, chiar dacă El e așa de discret încât ni se pare că noi l-am făcut.

Dar invers ? Când omul pierde harul, ori când nu ajunge până acolo, dar se îmbolnăvește legătura dintre el și Domnul, atunci cine face primul pas ? El, sau adversarul său ? Ei bine, în acest caz răspunsul meu acesta este: de câte ori omul, care își redobândise Grația Sfințitoare prin Botez ori prin Spovadă cade din nou, avem tot o conlucrare, de astă dată între el și diavol. Dar primul pas îl face el, omul. Diavolul e un simplu profitor, misiunea lui e să ne adâncească și mai mult în noroi, că speră și el: să murim în această stare, ca să fim ai lui timp de o eternitate. Dar, să nu aruncăm vina pe acest animal: vina păcatului este a noastră, autorii păcatului noi suntem. "El a început !" spun unii, procedând asemenea copiilor de grădiniță. "El m-a ispitit!". Și au dreptate. Dar ispita nu are tărie, nu ajunge a fi irezistibilă decât în urma slăbiciunilor noastre și păcatelor anterioare.

Prin urmare, a-l deroba pe om de răspunderea păcatului, a nu vedea că, în binomul tragic "om-diavol", omul e vioara întâi și diavolul doar sufleurul, abia aceasta este alunecare: înseamnă a-l priva pe om de răspunderea vieții lui și, în final, de liber-arbitrul cu care l-a înzestrat Creatorul.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 20.07.2011 at 01:53:44.
Reply With Quote