Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave
Cu privire la Credinta prin har fara fapte.
Pe acest forum este o teribila confuzie intre faptele Credintei si cele ale Legii.
|
Sfantul Ignatie Briancianinov spunea ceea ce spune si ortodoxia si catehismul ortodox: prin har a venit mantuirea, nu ne putem mantui doar din fapte. Adica ne mantuim datorita harului cu ajutorul faptelor.
Faptele credintei nu sunt ceva separata de faptele legii. Sunt doar o completare a faptelor cu prinse in cele zece porunci. Cand l-a intrebat invatatorul de Lege care e cea mai mare porunca in Lege ce a raspuns Mantuitorul? "37. El i-a răspuns: Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău.
38. Aceasta este marea și întâia poruncă.
39. Iar a doua, la fel ca aceasta: Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.
40. În aceste două porunci se cuprind toată Legea și proorocii."
Asadar aceasta e Legea, acesta e rezumatul celor 10 porunci.
Credinta fara fapte este moarta, Iacov, cap. 2 "14. Ce folos, frații mei, dacă zice cineva că are credință, iar fapte nu are? Oare credința poate să-l mântuiască?"
Tot omul se poate mantui prin har, credinta si fapte. Toate trei impreuna, nu separat.
De aceea am scris ca si neoprotestantii au inteles cate ceva legat de har, ca prin har ne-a venit mantuirea. Pentru ca unii cred ca prin fapte, adica au un fel de credinta iudaica.