În prealabil postat de marilena12
Din pacate si eu cunosc un caz...era ieromonah a cunoscut o fata care venea des in pelerinaj la manastire, nu stiu cum s-a putut, dar se pare ca bolnav fiin a fost ajutat in mai multe randuri de fata respectiva si s-a ajuns atat de departe, incat s-au indragostit, el a renuntat si a parasit manastirea, s-a casatorit civil cu fata, totul fara nici o binecuvantare. Nimeni, evident nu le-a putut dezlega sa se cunune in fata Domnului. Acum au si un copil, nu mai stiu de ei nimic de vreo 2 ani, cred.
Stiu ca si el isi dorea sa slujeasca, o similaritate foarte mare!
Dupa parerea mea, juramantul monahal nu implica intoarcere! Nu ne jucam cu Dumnezeu: uite Doamne, mor pentru lume si ma nasc din nou intru Tine! si apoi dupa ceva vreme, cand trebuia sa fiu imbunatatit, ma razgandesc.
Razgandirea mie imi suna cam asa: Doamne, m-am razgandit: acum mor pentru tine si ma nasc lumii!
Ma tem ca este cam mult??? Voturile monahale sunt incalcate, toate cred eu.
Daca i s-ar putea ingadui sa slujeasca Sfanta Liturghie unui om care monah fiind tuns ajunge sa doreasca femeie, atunci de ce nu s-ar ingadui Hirotonia in treapta preoteasca a unuia care dupa ce s-a nascut intru Hristos prin Taina Botezului, s-a razgandit mai apoi si a parasit pe Domnul pentru o secta? Ca este cam acelasi lucru.
Mila Domnului sa fie cu noi, nu cred ca sluji ca preot de mir un calugar care s-a facut mirean si s-a casatorit. Plus ca in situatia asta, nu vad cine ar savarsi Taina Nuntii, ca mai apoi sa dea socoteala Dreptului Judecator pentru asta. Si fara Taina Nuntii, se cheama desfranare.
Este poate real ca multi tineri merg la calugarie fara sa fie pe deplin hotarati, sau "copti", ulterior dandu-si seama ca au gresit vocatia, insa, calugaria nu este o profesie, ci jertfa, monahul se leapada de cele lumesti, moare lumii si cu crucea sa in spate ii urmeaza Mantuitorului pe veci, urmand a via numai Lui.
Eu nu cred ca este nevoie sa fii major, ci matur duhovniceste. Pacat ca se intampla asa, staretii ar trebui sa fie deosebit de atenti, dupa parerea mea,tunderea ar trebui facuta numai dupa ani buni de ascultare spre taiarea voii proprii a fratelui respectiv, dupa multa rugaciune si pregatire spirituala.
Ma iertati, sper ca nu am suparat pe nimeni. Doamne ajuta!
|