Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
N-am a mă certa cu dânșii, căci ei știau [ca și nevrednicul de mine] de la Maestrul lor divin că atunci când vrei să-ți mărturisești păcatele nu trebuie să intri în confesional ori sub poala popii, ci:
"Tu însă, când te rogi, intră în cămara ta și, închizând ușa, roagă-te Tatălui tău, Care este în ascuns, și Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție." (Matei 6,6)
|
• Sfânta Taină a Preoției •
Taina prin care o persoană e consacrată în scopul de a săvârși toate celelalte Taine, ca reprezentant văzut al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, adevăratul săvârșitor al tuturor Tainelor.
Preoția este Taina în care, prin punerea mâinilor episcopului și prin rugăciune, harul divin se pogoară asupra unui candidat anume pregătit, sfințindu-l și așezându-l într-o treaptă a ierarhiei bisericești, împărtășindu-i acestuia puterea de a învăța cuvântul lui Dumnezeu, de a săvârși lucrările sfinte și de a-i conduce pe credincioși pe calea mântuirii.
Efecte :
Împărtășește celui hirotonit harul și puterea de a împlini toate cele ce țin de treapta în care a fost sfințit.
Imprimă asupra celui hirotonit un caracter neșters, făcându-l membru al cinului preoțesc.
Instituirea: Taina a fost instituită de Mântuitorul nostru Iisus Hristos după Învierea Sa din morți, atunci când arătându-Se Apostolilor, le-a zis:
„Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, și Eu vă trimit pe voi. Acestea zicând, a suflat asupra lor și le-a zis: Luați Duh Sfânt, cărora le veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute” (Ioan 20, 21-23).
Formula : „Dumnezeiescul har, care pe cele neputincioase le vindecă și pe cele lipsite le împlinește, hirotonește pe cucernicul ipodiacon, diacon, preot (Numele) în diacon, preot, episcop. Să ne rugăm dar pentru dânsul ca să vină asupra lui harul Sfântului Duh”.
Săvârșitorul : acestei Taine este numai episcopul.
Primitorul : Tainei este o persoană de parte bărbătească, de religie ortodoxă, care îndeplinește condițiile fizice, morale și intelectuale necesare, având o pregătire specială în acest sens.
Taina Preoției se dă în trei trepte: episcop, preot și diacon, plenitudinea puterii preoțești primind-o episcopul.