Domnule, saracul tanar calugarash, a patzit cam ca shi in pilda Mantuitorului, a fiului risipitor, a celui ce ajuns fiu al Domnului, depunandu-shi chiar voturile, deci incredintzat ca nu va pleca niciodata de langa Hristos, a fost biruit, a dorit impartzirea averii shi sa plece in lume sa reusheasca sa-shi duca viatza pe cont propriu... Dar din pacate pentru el a ajuns sa-shi piarda toata truda parintelui sau, a Domnului sau, shi acum este doar ingrijitor la o turma de animale, indurand foame shi sete shi mancand shi el roshcove ca shi animalele... dar smerindu-se shi aducandu-si aminte de bunatatea parintelui Sau ishi spune ca ce bine ar fi sa il reprimeasca Tatal Nostru, Domnul sau, care are atatzia slujitori shi la Moshia Sa se gasesc atatzi slujitori neinsemnatzi, nu fii ci straini, care traiesc mult mai bine de cum a ajuns el in slujba la stapanul nemilostiv... (Deci sarmanul calugar care a parasit monahia shi e pe drumuri, acum ar dori shi el sa slujeasca Domnului, s-a smerit shi vrea sa invetze toate shi sa asculte toate din moment ce doreshte sa slujeasca ca shi un preot, deci ca shi cel mai bun slujitor... )
Acum ce va face oare Tatal, care de departe il vede cum plange, shi cait fiind ar dori sa se intoarca... Nu va zice slujitorilor, sai, oare, Bucuratzi-va! ? ca iata fiul Meu cel care era mort a inviat ? Shi taiatzi vitzelul ce gras dar shi imbracatzi-l cu haina cea mai buna, ca iata acesta dupa ce M-a cunoscut, prea tanar shi necopt fiind shi plecand sa-shi afle rostul shi iubirea, a lasat acum, nu prea tarziu, toata lumea shi vrea sa-Mi slujeasca din nou, aducand shi sotzia lui la Mine...
In acest timp slujitorul cel vrednic de langa Stapan maniindu-se, ca intors de la lucru a vazut petrecere mare shi sfanta Bucurie, atunci s-a dus la Tatal sau si luindu-l la rost a intrebat? De ce pentru mine mine niciodata nu ai taiat vitzelul cel gras shi nici haina scumpa nu mi-ai dat shi nici petrecere n-ai facut, ca iata ca eu toata ziua am stat alaturi de tine shi toate tzi le-am facut cum mi-ai cerut? Deci de ce pentru acest frate netrebnic te comportzi cu atata nechibzuintza shi nechivernisire?
Shi atunci Stapanul intristandu-se in sinea Sa i-a raspuns:
-Fiule, nu te intrista!, pentru ca acest frate al tau iata ca era pierdut dar acum vrea sa se intoarca shi este gata sa te ajute shi sa fie cel mai mic dintre slujitorii Mei...
(Insa acest frate drept nu s-a lasat pana nu l-a batut shi l-a pedepsit pentru toate nepriceperile sale, ocarandu-l shi punandu-l la cele mai grele cazne shi la cele mai grele munci, aducandu-i aminte mereu cum a risipit cele ale Tatalui lor....)
Dupa o vreme insa cand s-a intors Stapanul,... shi le-a cercetat sufletele intr-u Mantuire... s-a fericit pentru fiul sau cel ce greshise de timpuriu dar s-a intors cat pentru totzi fii sai cei dreptzi shi farisei care nu greshisera niciodata... :)
scuze pentru continuarea pildei... fiului risipitor :)
|