Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Sfântul Grigore nu vorbește despre haina de nuntă ca și când ar fi faptele bune, dacă se citește cu atenție citatul: nu afirmă asta.
Părintele Stăniloaie o afirmă, dar nu este, deocamdată, sfânt (din câte știu).
Potrivit interpetării catolice, ca și interpretării ortodoxe, haina de nuntă este Botezul. "Câți în Cristos v-ați botezat, în Cristos v-ați și îmbrăcat".
|
Da,referitor la Sfantul Grigore este posibil sa fie cum spuneti.O formulare usor arhaica a termenilor ma pune in dificultate si este posibil sa-mi scape nuante de exprimare.Daca ,,faptuirea"nu o inteleg exclusiv prin,,fapte" atunci pot exista si alte sensuri,cu o paleta de interpretare mult mai ampla.Si mai complexa.O sa verific ce termen aparea in textele grecesti ca sa inteleg mai bine(ar fi si mai apropiat de momentul cand Sfantul si-a exprimat opinia).
Cu privire la Botez.Interesant,in acest caz este o cu totul alte discutie,pe alte coordonate.Eu am citit in lucrari de specialitate o alta opinie conform careia ar fi vorba de
Imparatia lui Dumnezeu si ca acest text ar trebuie analizat in contextul(ca o continuare)a textelor din Matei 21:28-32 si 21:33-46.
Si cred ca s-ar lega cu ce spuneti intrucat
daca ar fi vorba de Imparatie atunci este vorba si de Botez daca explici acest text(Matei 21:2-21:14) prin discutia dintre Mantuitor si Nicodim din Ioan 3:1-13:,,
Adevarat,adevarat,iti spun ca daca nu se naste cineva din apa si din Duh,nu poate sa intre in Imparatia lui Dumnezeu"
Astept sa vad opinia ortodoxa si ,rugaminte generala,linkuri va rog catre talcuiri in amanunt pe acest text ca sa pot analiza si eu mai bine decat o pot face in prezent.Cu multumiri.