View Single Post
Vechi 06.08.2007, 16:23:05
marilena12 marilena12 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.08.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ory
marilena 12,ai dreptate in cele relatate de tine,insa eu vreau sa spun ca exista o categorie de calugari,si din pacate,marea majoritatea,care intra in manastire la o varsta foarte tanara,15-18 ani,lucru inadmisibil pentru a putea percepe cu adevarat acea jertfa si consideratie religioasa.Este imposibil ca acei tineri sa-si dea seama ce-nseamna cu adevarat lumea,dupa care sa se lepede de ea,sau cum spui tu,sa moara pentru ea.Aici este dilema,nu stiu cat de raspunzatori sunt acesti oameni pentru faptele pe care le-au facut,in vederea integrarii in viata monahala atat de complexa,la o varsta atat de tanara si imatura,pe buna dreptate.
Si mai rau decat atat,sunt si calugariti,unii dintre acestia,pe la 16017 ani,apoi hirotonisiti.Nu vi se pare cam deplasat sa acorzi un asemenea jug serios unui copil!!!!???Apoi sa-i ceri socoteala cu atata asprime,ca de ce nu-l mai poate duce.
Chiar nu intelegeti ca aceste lucruri au trasaturi mult mai profunde,este usor sa judecam,pe dinafara fiind,sa judecam la rece,dupa scrieri si legi,care,de asemeni,nu implica o detaliere a situatiilor,in conformitate cu "n"factori care pot determina problemele.
Am o prietena, care a plecat in manastire la 15 ani,la 16-17 ani a fost calugarita,apoi la varsta de 20 de ani s-a indragostit si a plecat din manastire,s-a casatorit si in prezent are 3 copii si o familie echilibrata.
Domnule,nu ar trebui primiti copii in manastire,stati si cugetati,si amintiti-va cam cat gandeati la varsta de 15 ani,si cam cat de responsabili erati atunci pentru viitor,cat de serios puteati percepe viitorul,si va spun sincer,cam 50% dintre calugari si maicile din manastirile noastre au intrat in manastire la aeasta varsta mult prea frageda,si un procent tot cam atat de mare parasesc manastirea,in cele din urma.Bine-nteles,exista si cazuri cand merg acolo la maturitate,si de asemenea renunta,ulterior,sar acestea sunt mai putine.Si-atunci cum ramane cu "lepadarea de lume",de lumea in care habar nu ai cu ce se mananca......
Bine ca Dumnezeul cel Adevarat nu gandeste ca oamenii....
Inteleg ce spui, eu ma ingrozesc uneori cand ma gandesc la raspunderea calugariei.
In mesajul meu am spus ca nu ar trebui tuns la monahism un copil, ci daca voieste sa devin monah ar trebui sa stea in ascultare mai multi ani pentru a se dezvolta duhovniceste si pentru a vedea cu ochi maturi cum este calugaria.
Insa dupa parerea mea, un adolescent discerne destul de bine unele lucruri, prin urmare are si el o parte insemnata de vina daca depune voturile cu superficialitate.
La fel de mare este raspunderea in fata lui Dumnezeu a staretului care recomanda spre tundere un copilandru necopt.
Reply With Quote