Citat:
În prealabil postat de Carmen FUNIERU
Desigur că este mult mai sănătoasă pâinea de casă, făcută simplu la cuptorul aragazului, sau cu mai multă rapiditate, folosind o mașină de pâine.
Dar cea mai sănătoasă pâine este cea făcută la cuptorul unei sobe cu lemne. Și cu făina măcinată din grâu proaspăt. Așa făcea bunica mea la țară. Iar în loc de drojdie punea turtițe uscate, făcute din tărâțe amestecate cu prima spumă de la struguri.
Poate că cineva știe mai exact cum se fac aceste turtițe?
|
În procesul de fermentare a vinului pe pereții căzii ( vasul acela mare din lemn în care fierb strugurii zdrobiți) spuma rezultată de la fierberea naturală a mustului devine tare (ca untul), se culege de pe pereții cazii și este amestecată cu mălai sau cu tarâțe de grâu. Se fac turtițe sau biluțe care se usucă la soare și apoi se pun pe cuptor. După ce se trage tot vinul rămâne drojdie bună de vin care se prelucrează la fel.