Acum despre Euharistie, Cipri draga,
M-ai acuzat aiurea pentru eu zic ca si Biserica Ortodoxa (prefacerea Painii si Vinului in Trupul si Sangele Domnului, cu minunile in care painea s-a transformat in tesut muscular cardiac). Eu doar zic in plus, zic ca este si o prefigurare a Jertfei pe care urmeaza sa o facem noi, prin Hristos cu care ne-am impartasit, jertfa vietii noastre pusa pe altarul iubirii asa cum a facut Iisus. Iisus si-a incheiat Jertfa in momentul Invierii, noi abia o incepem. Ca atare Euharistia aminteste Jertfa Domnului tocmai pentru ca este Trupul si Sangele Domnului, si prefigureaza jertfa noastra in care ne oferim si noi din iubire pentru semen. Si am descoperit cu bucurie ca macar in alta biserica s-a inteles. Dar sunt sigura ca si biserica ortodoxa a inteles asta candva, nu se poate sa nu fi inteles. Citind ieri din omiliile despre pocainta (am gasit 11 astfel de omilii) am gasit o explicatie a Sf. Ioan Gura de Aur care, vrand sa ii linisteasca pe enoriasi pentru faptul ca minunile se imputinasera foarte mult fata de primul secol, le zicea ca ceea ce ne este de folos pentru mantuire nu sunt minunile ci sa-L imbracam pe Hristos etc, exact ce am zis si eu si m-ati acuzat aiurea de partizana a Legii Vechi. Bine-nteles ca sfantul nu punea in discutie pe cei din alte religii, el vorbind stric enoriasilor sai. Pentru pagani raman explicatiile Ap. Pavel care arata ca si paganii vor fi aparati exact prin aceleasi fapte. Dumnezeu este drept cu toti oamenii. Ca atare, cei care lucreaza iubirea se impartasesc cu Trupul si Sangele Sau fara sa stie, pentru ca Trupul si Sangele Sau nu sunt altceva decat iubire duhovniceste vorbind. Noi in plus ne Impartasim si cu Trupul si Sangele Lui material, insa aceasta Impartasire ne-a zis sa o facem in amintirea Lui, prefigurand implicit si Jertfa noastra asumata in mod voluntar si prin El. Impartasirea obligatorie pentru a primi viata este Impartasirea din iubire, conform Noului Legamant scris in inimile tuturor. Iar cine accepta sa lucreze iubirea conform acestui Legamant, cu siguranta este Botezat cu Duh Sfant in mod tainic, ca toti ceilalti evrei drepti sau ca talharul pe cruce. Asa ca sinmantuirea lor se face dupa Cuvantul Domnului. Iar in momentul intalnirii cu Domnul, chiar si numai la Judecata sa fie aceasta intalnire, se va face si ultima parte necesara: recunoasterea lui Iisus ca Fiu a lui Dumnezeu.
Last edited by Adriana3; 28.07.2011 at 08:23:02.
|