Nu putem vorbi numai despre detoxifierea ficatului. Cand vorbim despre detoxifierea ficatului implicit are loc o detoxifierea a organismului. Rolul ficatului este acela de a ne ajuta să scăpăm de substanțele toxice din organism și de a preveni bolile. În fiecare minut, ficatul curăță și detoxifică aproape doi litri de sânge.
In primul rand renuntarea la produsele de origine animaliera precum si la mult binecunoscutele "droguri" (tigari, alcool, cafea, cola etc) - este primul pas. Alimentele care conțin fibre, precum legumele verzi sau cruciferele sunt preferatele ficatului. In general tot ce aste amar este recomandabil pentru ficat. Iata o parte din produsele recomandabile pentru detoxifiere (o detoxifiere lenta):
-telina, patrunjel, conopida, andive, brocoli, varza, dovlecel, gulie, ridichi, praz, sparanghel, ceapa, usturoi, varza murata (fara sare), apa din vraza murata, bors, cartofi copti, spanac crud, salata verde
- catina (un hepatoprotector de mare valoare), masline (foarte importante pentru ficat), grapefruit (f important suc natural - dar nu din comert), kiwi, ananas, papaia, prune (normalizeaza volumul ficatului - reduce hepatomegalia), cirese (f bune pentru inima, ciculatie) , mere
- otet de mere, ulei de masline (benefic pentru ficat - de preferat sa gasiti o sursa sigura si nu cel din comert - gustul unui ulei de casa este cu mult peste cel din comert)
Bineinteles sunt si alte legume si fructe care ar putea fi benefice (de ex: verdeturile de primavara: leurda, loboda, stevie, salatica pastelui, ciubotica cucului, salata verde, urzica) , dar eu am enumerat doar o parte pe care am considerat-o mai importanta. Ceaiurile de asemenea sunt recomandabile.
Last edited by ovidiu b.; 28.07.2011 at 13:12:00.
|