View Single Post
Vechi 28.07.2011, 12:46:59
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Pe cine am anatemizat? Consider ca un dialog interreligios nu se poate purta aruncand mereu in fata celuilalt cuvantul "eretic", caci discutia degenereaza din start. Nu sustin ecumenismul, caci aceasta tinde sa relativizeze adevarul, credinta adevarata, iar pentru mine Adevarul e Ortodoxia. Asta nu inseamna ca nu pot privi detasat celelalte religii si sa nu recunosc perceptele morale sau bunatatea dintr-insele.

Am retinut "avertismentul" primit. Sper sa intelegeti ca pe acest forum lumea isi exprima punctul de vedere, nu si-l impune.
Scuze ca am fost putin mai direct, unii care au idei ecumeniste nu numai ca isi spun parerea, dar ii si contreaza pe cei ce nu au aceste idei si nu considera ca toate cultele sunt la fel. Am spus de anatemizat pentru ca noi nu anatemizam pe nimeni, acestea au fost date de sinod si Biserica.
Si presupun ca multi nu cunosc ce inseamna eretic, care nu e o injuratura.
Erezie este orice eroare dogmatica fata de cea revalata. Mai evidenta e cea care a si fost discutata de un sinod. Asadar orice modificare dogmatica fata de invatatura ortodoxa este o erezie.
De ce este aceasta importanta si sfintii i-au acordat ata de multa atentie? Pentru ca este considerata un pacat impotriva Duhului Sfant, singurul pacat care nu se iarta. Revelatia (adica invatatura, adevarul despre Dumnezeu si lucrarea Sa) ne-a fost data de Duhul Sfant, de Iisus, adica de insusi Dumnezeu. A spune ceva invers fata de ce a spus Dumnezeu inseamna a-L contrazice.
Schismatici sunt cei ce s-au despartit de ierarhia Bisericii, dar au aceeasi invatatura ortodoxa. Acestia sunt stilistii, de exemplu.
Si cei ce sunt eretici si cei ce sunt schismatici au pierdut harul, deci efectul e acelasi.
Sa spunem ca si alte culte sunt asemanatoare cu ortodocsii si nu doar Biserica Ortodoxa este Biserica lui Hristos si singura mantuitoare inseamna de fapt a le vrea raul eterodocsilor, a nu le spune adevarul. E si un pacat pana la urma. Daca cineva isi da seama ca ortodoxia este superioara fata de cultul sau dar aude ca nu are importanta, se poate mantui si asa, atunci acea persoana nu mai vine la ortodoxie si isi poate pierde mantuirea. Si vom raspunde la judecata pentru acel suflet.

Dar nu are importanta ce credem acum, important e daca vrem sa aflam adevarul. Si evreii erau poporul ales, dar adevarul l-au aflat si primit paganii. Observ ca nu esti fixata pe conceptiile tale si esti maleabila, doresti sa afli cum e adevarat, desi poate acest lucru nu corespunde exact cu conceptiile pe care le aveai. Si eu mi-am schimbat de multe ori conceptiile, cautand doar adevarul. Am fost ateu, apoi am considerat ca toate religiile sunt bune, apoi dupa ce am devenit credincios ca doar toate cultele crestine sunt bune, apoi ca doar ortodoxia si catolicismul si in final am inteles ca doar ortodoxia exista.
Reply With Quote