Multumim, Jenica, pentru acest topic.
Trebuie intr-adevar sa fim constienti tot timpul de puterea cuvantului, caci cu aceeasi usurinta putem face si bine si rau.
Pentru mine scrisul in general, si in speta scrisul pe acest forum, e o forma de daruire: gasesc in carti idei care ma bucura si doresc sa le impartasesc si altora. Nu mica imi este mirarea, cand gandul acesta bun e perceput cu totul altfel de unii, care citesc. Poate nu ar trebui sa ma mire, caci cu siguranta si eu percep la fel de gresit unele mesaje, fapt pentru care imi cer si eu iertare. Totusi faptul ca sunt unii, care au de comentat la un citat din Sfintii Parinti, sau chiar din Sfintele Scripturi, ma uimeste de fiecare data si nu inteleg cum e posibil?!? Cred, asa consider eu cel putin, ca modalitatea cel mai putin in stare sa raneasca, e aceea de a cita cele scrise de o mare personalitate, ca e vorba de Sfintii Parinti, Petre Tutea sau alt autor recunoscut. Replici gen "Ce crud/a esti" dupa asemenea citat, nu le inteleg.
Cuvintele pe care le folosim, limbajul nostru, ne reprezinta si arata celor cu care vorbim, cine suntem. De aceea ma bucur de mesajele, care vin din dragoste, caci acelea sunt gandite, simtite de cel care scrie. Nu apreciez de loc postari fara cuvinte gen:
:):D:)??? , sau replici ca: lol, dupa ce a fost copiat mesajul de doua pagini a celui de dinainte. Este foarte frustrant sa deschid topicul in speranta ca gasesc o replica buna si in loc gasesc doar semne de punctuatie sau cuvinte, de care ne putem lipsi. Exceptie fac evident replicile gen: Amin! sau acordul sau dezacordul cu cele scrise in mesajul la care se face referire.
Atmosfera buna sau rea de pe forum depinde de cuvintele folosite de noi. Ne putem exprima dezacordul si intr-un mod argumentat si politicos.
Noi, ca crestini ortodocsi, vrem sa ne curatim de pacate; dar pacatele se fac si cu vorba, si cu gandul. Daca cel, care scrie vorbe care-l murdaresc pe el, trebuie sa se gandesca la faptul ca acestea murdaresc si pe cel care le citeste.
Reactiile neplacute sunt din mandria ranita. Dar mandria e un pacat, pe care nu avem de ce sa-l alimentam, ci dimpotriva sa facem totul ca sa scada nu pana la zero ci sa ajunga chiar la valori de minus. Deci, cand citim un mesaj care nu ne place si mandria noastra reactioneaza, sa ne gandim daca cel care a scris "este asa si pe dincolo", sau daca noi nu vrem sa vedem lucrurile din alta perspectiva. Oricum preferat va fi punctul de vedere ortodox, caci de aceea suntem pe acest forum.
Sper ca sunt si in asentimentul vostru cu cele scrise de mine.
Sa punem deci un inceput bun.
Doamne ajuta!
|