Citat:
În prealabil postat de maria32
cum sa fie voalul prins la spate? pe fata nu, dar trebuie sa acopere capul in totalitate nu?
|
Regula spune ca să fie capul acoperit. Nu spune cu ce anume, deci poate să fie pălărie, eșarfă, șal, etc. Nu spune "în totalitate", de unde este rezonabil să tragem concluzia că trebuie să fie acoperit în cea mai mare parte, adică mai degrabă acoperit decât descoperit.
Pe vremuri, când regula acoperirii capului era respectată mai riguros decât în prezent în lumea catolică, europencele obișnuiau să vină la biserică cu pălăriuțe. Foarte diferite ca modele, în funcție de țară, de epocă, de timpul din an.
În prezent, sub inlfuență hispanică, multe fete și femei catolice obișnuiesc să poarte
mantilla, care e un fel de voal. Sunt mai multe tipuri, dar cel mai practic e acela care, desfășurat, este un trunghi: acela stă singur pe cap, colțurile căzând libere pe clavicule. Fiicei mele (care e cam mică la cei 10 ani ai ei ca să aibă la biserică grija unei mantille libere) i-am făcut din două voaluri două mici adaptări: bucățile de voal, inițal pătrate, le-am cusut prin răsfrângerea parțială a unui colț asupra celui opus, rezultând dintr-un pătrat ABCD un pentalater ABCMN, în care MN este linia mijlocie a triunghiului BCD. Altfel spus, colțul D a fost adus în mijlocul pătratului. Latura nou-obținută, MN se poartă deasupra frunții, fiind fixată cu cleme în găici cusute nu departe de punctele MN. O modistă mi-a luat doar 15 lei pentru manopera asta, lucrarea fiind gata după jumătate de oră.
Aveți aici o imagine despre cum se poartă o mantilla triunghiulară (poza a treia).
http://www.sacramentals.com/ChapelVeils.htm