[quote=grasu77;382847]In plus, nu am avut curajul sa afirm ca Domnul, pe timpul mortii a fost constient sau inconstient. Este o problema care ma depaseste (ne depaseste pe toti).QUOTE]
Ba, chiar ai avut tupeul sa afirmi ca Hristos a fost inconstient in moarte.
In caz ca ai uitat refrenul vostru preferat cu inconstienta in moarte, pe care il repetati somnambulic ad nauseam, un mic refresh aici:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...4&postcount=81
unde i-ai dat urmatorul reply lui Scotianul care te intrebase daca Hristos a fost constient sau inconstient:
Raspunsul tau, negru pe alb:
"Dar, sa-ti raspund: in timpul mortii, Domnul Iisus Hristos a fost mort. (Crezi ca suna mai corect sa spun ca "in timpul mortii a fost viu"?) Iar mortul, conform Sfintei Scripturi, nu are nici simtiri, nici constienta (ex: Eclesiastul 9:5 si 10)."
Afirmatia ca Hristos poate intra in stare de inconstienta duce inevitabil la (sau mai degraba provine) din erezia ca in Persoana lui Hristos, cele doua firi -divina si umana- nu sunt ontologic unite si nedespartite.
Hristos are si fire divina si umana nedespartite si nedespartibile.
Firea divina e vesnic vie si vesnic constienta, fara pauze de inconstienta, fara intermitente, fara perioade de anestezie a simtirilor.
Iar Umanul unit cu Divinul vesnic constient, NU ARE CUM SA FIE DECAT VIU SI CONSTIENT.
Tocmai pt. asta, Una din cele Trei Persoane ale Sfintei Treimi si-a luat fire umana. Ca sa o uneasca cu cea divina si sa ne-o transfere noua prin har, sa ne-o dea inapoi reparata de fisura mortii si unita prin har cu ea, asa cum era la inceput. Cum anume? "cel ce mananca Trupul Meu si bea Sangele Meu, are VIATA in el" si NU VA MURI in veac. (respectand evident si toate celelalte conditii).
(doar partea noastra materiala, biologica se dezintegreaza, dar ea va invia la Parusie).