Citat:
În prealabil postat de ella81
Ce parere aveti?
|
Problema la noi e ca in credinta populara datinile, obiceiurile si superstitiile se intrepatrund, incat aproape se confunda. Sa crezi in superstitii e evident o prostie, denota ignoranta, parca reactivam credintele animiste pre-crestine tributare magiei. Oamenii cautau sa afle raspunsul “zeilor” la care se rugau prin observarea semnelor din lumea exterioara din natura si de aici se nasc prejudecatile: credinta in spirite bune si rele, in semne prevestitoare, numere fatidice etc. Noi avem superstitii legate de fiecare moment important din viata omului: botez, nunta , inmormantare cat si o multime de altele legate de diferite evenimente.
Sa crezi in asa ceva inseamna automat indepartarea omului de Dumnezeu , deci daca mirii sparg paharele pentru ca ei doresc sa indeparteze ghinionul, sa se abata necazul de pe casa lor, e un pacat. Legat de superstitii Sfantul Ioan Gura de Aur spunea: "
aceasta nu e doar o gandire prosteasca, ci chiar una draceasa". Viata noastra e calauzita de Dumnezeu si nu de superstitii, de Zeita Fortuna(norocului) ce nu au legatura cu credinta adevarata. Daca unii-si fac probleme de genul
"vai de mine, n-am spart paharele,deci o sa-mi mearga rau" e o superstitie, tine de fondul pagan (pre-crestin) mostenit. Unii miri insa indeplinesc ritualul paharelor doar pentru ca
"asa se face", asa-i traditia, nu pentru ca ar crede efectiv in el. Nici nu ajungi bine la restaurant ca te si asteapta chelnerul cu paharele :)
Eu
as "curata" nunta de toate obiceiurile care au la baza o superstitie, deci fara turta deasupra capului (
app, care-i superstitia cu turta? la noi in Ardeal nu prea se poarta asa ceva) , fara pahare sparte, fara ursitoare (la botez), fara galeata cu apa , fara
"ceva vechi,nou,albastru" etc. Obiceiul acela cu datul jos al voalului si punerea baticului e altceva, nu poti sa spui ca e o superstitie, ci e un ritual simbolic, ce marcheaza trecerea de la o conditie la alta, deci daca vrei il faci. Nu l-as face, mi se pare prea mare teatralitatea :) Punerea concardelor in piept mi se pare un gest frumos, e un mod de a te identifica cu nunta respectiva, simti efectiv ca iei parte la ea. Nu e insa obligatoriu, depinde de fiecare mireasa in parte, pana la urma e nunta ei "de vis", ea decide "regia" evenimentului. (ahh, sa spun "ei" sa nu se supere domnii, deci mirii decid)