View Single Post
  #4  
Vechi 09.08.2007, 01:31:35
danyel danyel is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.06.2006
Locație: Cluj Napoca, Ardeal ,Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.306
Implicit

Citat:
În prealabil postat de marilena12
Citat:
În prealabil postat de urzicuta
Cine nu a citit psalmii lui David?Sub influenta psalmilor s-a tot scris poezie crestina....imnografia s-a dezvoltat odata cu aceasta.Psalmii,condacele,stihirile sunt tot atatea comori ascunse ale ortodoxiei.Pe mine ma fascineaza felul in care rugaciunea se impleteste cu poezia,astfel incat ruga capata trup,iar rugaciunea duh,ruga devine arta iar arta rugaciune ...In Biserica la care mergeti canta strana sau este cantarea colectiva?In sfarsit,ce cantare va place si cumm credeti ca se cuvine sa cante norodul........
Mie imi place sa se cante in stil bizantin, daca se poate psaltic mai putin coral, sa se cante corect glasurile, ceea ce se si intampla la catedrala mitropolitana unde obisnuiam sa merg frecvent. Pe cand locuiam in Bucuresti, mergeam la Patriarhie si la Biserica Rusa. Cantam si eu cu ei, ma bucuram ca se canta muzica psaltica, sau alte cantari, insa corect.
Acum, la bisericuta de parohie, strana este compusa exclusiv din cei de la Oastea Domnului, care au un stil putin folcloric, incorect ca gramatica psaltica, altfel decat in repertoriul teologic, intesat de pricesne pe care le cunosc doar ei. Ma simt deseori tulburata de asta, insa trebuie sa merg aici pt ca este mult mai putin aglomerat si pot impartasi fetita fara sa o streseze multimea, fara sa ajung cu ea la altar urland, sau cand merg singura nu am efectiv timp sa ajung pe jos, iar sotul ramane acasa cu copilul. M-as bucura sa se cante macar jumatate corect, sau macar respectand cat de cat glasurile. Sau cel putin sa nu se mai "racneasca", sa ma ierte Dumnezeu!
Imi plac foarte mult "Iubite-voi Doamne" si "Heruvicul" ambele in glasul V.
De fapt imi plac toate cantarile Sfintei Liturghii, si de-aia imi pare rau cand sunt interpretate incorect.
Imi plac foarte mult toate cantarile psaltice de la noi, in alte tari, in bisericile ortodoxe, se canta altfel.
Despre imbinarea rugaciunii cu poezia, este minunat acatistul Maicii Domnului "Rugul Aprins"...
marilena12 atata timp cat te afli in sf biserica participand la sf liturghie, fiind aproape de Domnul, modul in care se canta poate trece pe planul secundar, atata timp cat poti fi alaturi de fratii tai cu care impreuna cantati pentru slava lui Dumnezeu, cantarea ca este bizantina sau nu, are mai putina importanta, oricum scopul nostru in viata este slava lui Dumnezeu si mantuirea sufletelor noastre asa ca pentru acestea Domnul primeste orice cantare conteaza ca ea sa fie izvorata din inima nu sa fie doar un automatism de dragul respectarii tipicului si al traditiei, in biserica la care merg eu (eu fiind din ardeal) nici urma de psaltica dar asta nu inseamna ca oamenii de aici nu stiu sa-l slujeasca pe Domnul si sa traiasca dupa poruncile lui, deci nu genul muzical ne atrage catre Domnul ci dorinta noastra de a ne intalni cu El acolo in fata altarului unde ni se impartaseste fiecaruia! iar in final dupa cum spunea vrednicul de pomenire Teoctist Patriarhul BOR, "noi suntem fii ai invierii nu ai mortii" asadar sa ne comportam prin trairea noastra ca fii ai invierii Doamne ajuta!
Reply With Quote