Eu ingaduinta pentru toti cei care isi exprima rugaciunea si care dau slava lui Dumnezeu prin cantari.
Te-as ruga sa canti cativa ani intr-un cor teologic, sa fie cantarea corecta darul tau catre Domnul, sa incerci sa te abtii apoi ca sa nu faci nota discordanta, sa mai fii si om pacatos si sa traiesti Liturghia si Euharistia prin cantare si rugaciune laolalta...dar in tacere.
Eu nu am zis ca este rau ca nu se canta psaltica peste tot, am discutat o realitate, am spus si ce mi-ar placea mie, si ce mi s-ar potrivi.
Eu nu am auzit cantarile Sfintei Liturghii niciodata ca pe automatisme bazate mai mult pe respectarea notelor muzicale, poate tu stii mai bine la ce te referi, insa atunci cand ascult o rugaciune cantata asa cum spun mai sus, am o mare bucurie duhovniceasca.
In rest, eu nu am sustinut nicaieri ca oamenii de la strana nu stiu sa slujeasca lui Dumnezeu sau ca nu canta din suflet, din contra, cei din Oastea Domnului par sa traiasca foarte frumos, nu cunosc prea multe despre ei, in afara stilului muzical.
Nu am spus nici ca am o prioritate exclusiva in felul in care se canta (ca la concert)in biserica si ca asta este motivul exclusiv al prezentei mele la Sfanta Liturghie. Mi-as dori in schimb ca Dumnezeu sa poata primi rugaciune si jertfa si de la noi, crestinii de azi, cu tot atata daruire, si frumusete cum primea de la psalmistul David...caci darul cantarilor bizantine atat de frumoase l-am primit tot de la El, si tot spre mantuire.
Dar cu ce te-am suparat atat de tare? Ai dreptate in ce afirmi, insa am sesizat unele interpretari care nu prea rezulta din cuvintele mele...sau din ce am dorit eu sa exprim.
Daca te-am jignit cu ceva fara sa vreau...te rog sa ma ierti si sa te rogi si pentru mine poate ma iarta si Domnul ca nu pot oferi ceva mai de calitate decat rugaciunea cantata.
Pentru ca, intr-adevar darul meu este destul de sarac, langa cantari...numai pacate.
|